Cele mai bune măsuri antițânțari

Acum, că vara este aici și mercurul a urcat semnificativ în termometre, ne dorim să petrecem cât mai mult timp în natură, fie că facem doar o plimbare sau desfășurăm o activitate sportivă. De cele mai multe ori, momentul prielnic este în apropierea serii, când temperatura este mai plăcută. Din nefericire, se pare că și țânțarii preferă același interval orar, iar înțepăturile lor ne strică plimbarea sau antrenamentul, de multe ori. Ca să nu ne dăm bătuți în fața sâcâitoarelor insecte, hai să vedem de ce ne ciupesc dar și ce putem face să nu se mai întâmple asta.

 

De ce ne înțeapă țânțarii?

De obicei, țânțarii stau în apropierea zonelor cu apă, unde își depun ouăle. Mărimea sau natura zonei cu apă este puțin importantă pentru țânțari, aceștia putând folosi chiar și fântâni sau bălți de mici dimensiuni. Pentru a oua, femelele de țânțar au nevoie de sânge, în timp ce masculii se mulțumesc doar cu polen. Ca să-și aleagă ținta, țânțarii nu au nevoie decât de dioxidul de carbon expirat de om, de parfumul sau temperatura corporală a acestuia, pe care le identifică grație simțurilor olfactiv, vizual și termic.

Cum se manifestă înțepătura de țânțar?

De cele mai multe ori, înțepătura de țânțar este inofensivă și nu pune probleme majore de sănătate. În urma înțepăturii, țânțarul își injectează saliva în piele provocând apariția unei umflături de mici dimensiuni, de culoare roșie, care este însoțită de mâncărime. În cazul persoanelor sensibile, pot apărea reacții alergice mai severe, care pot merge până la instalarea șocului anafilactic manifestat prin umflarea limbii și a feței, scăderea tensiunii arteriale, dificultăți în respirație și senzație de sufocare.

Cum facem să ținem țânțarii departe?

Utilizăm produse repelente

Cea mai eficientă metodă de prevenire a înțepăturii de țânțari este să aplicăm produse repelente antițânțari. Acestea pot avea în compoziție substanțe chimice (DEET) sau naturale (uleiul de eucalipt citronat) cu efect de respingere a țânțarilor.

Citeste si:  Pompa submersibilă în regim hidrofor și avantajele utilizării sale

Produsele repelente se prezintă sub formă de spray-uri care se aplică pe pielea expusă, dar și pe haine înainte de orice activitate în aer liber. Dacă ne dorim utilizarea simultană și a unor produse pentru protecție solară, aplicarea produsului repelent trebuie să se facă la sfârșit.

 

Evităm parfumurile

În general, insectele sunt atrase de parfumurile florale, astfel că utilizarea unui astfel de parfum ne va transforma în ținta perfectă pentru țânțari. Pentru a ține țânțarii la distanță și pentru a preveni înțepăturile, ar trebui să evităm parfumurile atunci când avem o activitate în aer liber.

Ne îmbrăcăm adecvat

Cu cât pielea este mai acoperită, cu atât scad șansele de a căpăta o înțepătură de țânțar. De aceea, dacă vrem să petrecem timp în natură, ar trebui să îmbrăcăm haine lungi care să lase cât mai puțină piele expusă.

Ne îngrijim curtea

Țânțarii pot folosi orice sursă de apă pentru a-și depune ouăle. Din acest motiv, ar trebui să îndepărtăm toate recipientele cu apă sau, pe cât posibil, să secăm bălțile din perimetrul curții. De asemenea, este indicat să folosim produse pentru exterior de tipul spiralelor impregnate cu substanțe repelente. Odată aprinse, acestea degajă un fum care îndepărtează țânțarii.

În concluzie, iată că avem la dispoziție o serie de măsuri eficiente pe care le putem aplica pentru a ține la distanță nesuferitele insecte și a ne bucura de timpul petrecut în natură.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata