India a blocat 700 de tone de nitrat de amoniu

Aproape 700 de tone de nitrat de amoniu, sunt blocate într-un port din India, încă din anul 2015, această substanţă este suspectată că s-a aflat la originea uriaşei explozii care a devastat, marţi, oraşul Beirut,  au anunţat vineri autorităţile locale indiene, citate de AFP.

Alarmate de tragedia din capitala libaneză, care a făcut cel puţin 149 de morţi, 5.000 de răniţi şi a lăsat sute de mii de persoane fără adăpost, autorităţile indiene au ordonat o trecere în revistă a substanţelor periculoase stocate în porturile din această ţară cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori.

Din acest punct de vedere, autorităţile indiene au fost alertate de prezenţa a 690 de tone de nitrat de amoniu stocate în portul din Chennai, capitala regională a statului Tamil Nadu. Substanţa menţionată se află în 37 de containere importate din Coreea de Sud, încă din anul 2015, de o companie indiană, dar a fost confiscată de vameşii din port.

Citeste si:  Acciza specifică pentru tutun creşte, de la 1 aprilie, la 56,71 euro la mia de ţigarete

Vameşii locali au dorit să transmită populaţiei mesaje de asigurare, afirmând că situaţia nu prezintă riscuri şi că un proces ce vizează o vânzare la licitaţie a nitratului de amoniu este în curs de desfăşurare, pentru ca portul din Chennai să se debaraseze de acest compus chimic periculos.

„Produsele chimice confiscate sunt stocate într-o manieră protejată şi siguranţa încărcăturii şi a publicului sunt garantate, ţinând cont de natura periculoasă a substanţei”, a precizat Departamentul vamal într-un comunicat.

Aşadar, nitratul de amoniu, este o sare albă şi inodoră, poate fi folosită ca bază de fabricaţie pentru numeroase îngrăşăminte azotate sub formă de granule, care a cauzat mai multe accidente industriale, inclusiv explozia înregistrată la uzina AZF din Toulouse din anul 2001.

Citeste si:  Spania nu mai vrea zidari din strainatate

Referitor la această substanţă, riscul de explozie este minim atunci când dispoziţiile de siguranţă sunt respectate, Dar, la o temperatură foarte mare – de aproape 200 de grade Celsius – este posibil ca această substanţă să înceapă să ardă, precizează companiile industriale.

În contextul de faţă, accidentele industriale sunt frecvente însă în India. În luna mai, o scurgere de gaze produsă într-o uzină din sudul ţării a făcut 15 victime. Dar, India s-a confruntat şi cu cea mai mare catastrofă industrială din istorie, odată cu tragedia produsă la Bhopal în anul 1984.

Citeste si:  Străinii din agricultura românească

Atunci, un nor toxic scăpat dintr-o uzină de pesticide a grupului american Union Carbide, aflată atunci în acest oraş din centrul Indiei, a ucis pe loc 3.500 de persoane, iar alte 25.000 au decedat în anii următori.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata