Incendiul de la Periş: Nu sunt creşteri ale concentraţiilor poluanţilor care să afecteze sănătatea populaţiei

Foto: evz.ro

În urma incendiului produs luni dimineaţa în localitatea Periş, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti a măsurat valoarea concentraţiilor de poluanţi. Măsura acestora nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat transmis AGERPRES.

“Ca urmare a incendiului declanşat în localitatea Periş, la fosta fermă de porci din judeţul Ilfov, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a trimis de urgenţă în zonă echipe ale Gărzii Naţionale de Mediu, precum şi laboratorul mobil de monitorizare a calităţii aerului (…) Precizăm că din măsurătorile privind calitatea aerului realizate de APM Bucureşti în această dimineaţă reiese că, până în prezent, nu sunt creşteri ale concentraţiilor poluanţilor care pot pune în pericol sănătatea populaţiei. În schimb, amploarea incendiului care a antrenat şi batalurile de dejecţii de la fosta fermă provoacă un disconfort olfactiv puternic”, menţionează ministerul de resort.

Din acest punct de vedere, în orele care urmează vor fi realizate două buletine de analiză a aerului – în Buftea şi în Corbeanca, localităţi din care s-au primit cele mai multe sesizări de disconfort olfactiv, spune sursa citată.

Citeste si:  Iohannis - amendat cu 5.000 de lei, pentru declaraţiile făcute

Iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a solicitat Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) informaţii privind circulaţia norului de fum care rezultă din incendiul aflat în curs.

Astfel, în cursul zilei de luni, 10 august, circulaţia aerului se va menţine dinspre nord-nord-est spre sud-vest şi va fi relativ slabă, iar viteza maximă a vântului, la rafală, va fi de 25 – 30 km/h, conform meteorologilor.

La această intervenţie, zece autospeciale de stingere intervin la incendiul de vegetaţie în Periş, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov.

Din cauza acestui eveniment a fost transmis un mesaj prin RO-ALERT pentru Sectorul 1, Periş, Snagov, Corbeanca, Buftea şi Otopeni: “Incendiu de vegetaţie uscată şi alte materiale combustibile, zona Periş, degajări mari de fum/ miros înţepător. Ocoliţi zona. Accesaţi canalele media şi aplicaţiile din mediul online ale DSU şi IGSU pentru mai multe informaţii şi actualizări despre eveniment”.

Citeste si:  Omul de afaceri Horia Simu, reţinut de DNA

ISUBIF menţionează că incendiul se manifestă pe aproximativ 7 – 10 hectare, la batalurile fostei ferme de porci.

Aşadar, în luna aprilie a acestui an, proprietarul fostei ferme de porci din localitatea Periş, judeţul Ilfov, a fost amendat de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) cu suma de 115.000 lei pentru un alt incendiu înregistrat la aceeaşi fermă, pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 de mp (inclusiv la fostele bataluri de dejecţii). Totodată, împotriva SC Klevek Company SRL s-a depus plângere penală care, în momentul de faţă se află în ancheta IPJ Ilfov.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata