Cele mai comune cauze care determină extracții dentare

La modul general, despre extracții dentare se poate vorbi în contextul în care cariile au distrus structura dintelui și acesta nu poate fi restabilit. Prin extracție, cu ajutorul unor instrumente adecvate, dintele, măseaua sau doar porțiuni din acestea se îndepărtează din patul osos. Este o procedură simplă, care se realizează cu anestezie locală, pentru a se elimina orice senzație dureroasă. Deși nu va simți durere, pacientul va resimți forta mecanică exercitată de stomatolog în timpul intervenției.

La extracții dentare se poate ajunge din mai multe cauze

Cele mai comune situații care necesită extracții ale dintitilor sau măselelor, pe care medicii de la Plaza Dent, clinică stomatologică in sectorul 6, București, le indică, includ:

 • situațiile în care pacientul se confruntă cu resturi radiculare
 • situații în care la nivelul dinților se constată leziuni odontale corono-radiculare, care nu mai pot să fie restaurate protetic;
 • cazurile în care pacientul are dinți devitalizați, care nu pot să mai suporte tratament radicular;
 • cazuri avansate de parodontopatie marginală cronică, în care dinții rămân fară valoarea funcțională, atât de importantă, și se ajuge la diverse tulburări – inclusiv legate de fizionomie, de fonație și, bineînțeles, de masticație;
 • nu în ultimul rand, extracțiile dentare sunt soluții potrivite pentru dinții cu anomalii în ceea ce privește forma, poziția lor și număr.
Citeste si:  Repatriere-romania.ro repatriaza in cel mai scurt timp posibil persoanele decedate in tari straine!

Pe de altă parte, extracțiile dentare pot fi inevitabile din anumite raționamente chirurgicale: dinții aclavati, cu leziuni traumatice dento-parodontale, care se află în malpoziție sau în focarul de fractură a mandibulei și maxilarelor, sau care determină leziuni inflamatorii și/sau nevralgii persistente ale feței – aceste exemple nefiind exhaustive.

De ce înlocuirea dinților extrași ar trebui să fie o prioritate pentru pacienți?

Deși exemplele pot fi cu mult mai numeroase, următoarele au un impact major asupra celor care au fost supuși extracțiilor dentare:

 • după o extracție dentară, dinții vecini vor migra;
 • mai mult, se ajunge la deplasarea tuturor dinților și, prin urmare, punctele de contact se modifică;
 • persoana afectată de această intervenție se va confrunta inevitabil cu masticație unilaterală și, implicit, cu o igienă orală defectuoasă;
 • crestele alveolare edentate se modifică în ceea ce privește înălțimea, lățimea și lungimea;
 • nu în ultimul rand, în cazul extracțiilor dentare multiple, se înregistrează inclusiv tulburări psihice în cazul unor pacienți.
Citeste si:  4 trend-uri populare în vestimentația masculină

Toate aceste consecințe neplăcute pentru pacient pot fi evitate prin înlocuirea dinților lipsă prin implant dentar sau prin alte abordări eficiente.

Ce abordări recomandă protocolul post-extracție dentară?

Medicii stomatologi de la PlazaDent.ro pun foarte mare accent pe conduita pacientului după extracție și, din acest motiv, recomandă între altele:

 • păstrarea compresei sterile pe locul intervenției, timp de 20 de minute;
 • igienă impecabilă a cavitații orale;
 • utilizarea unei periuțe de dinți moi;
 • evitarea fumatului cel puțin pentru 48 de ore;

dietă cu alimente moi;

Citeste si:  Este GoPro Hero 7 o investiție pe care merită să o faci?
 • evitarea activităților intense.

În mod cert, medicii stomatologi nu consideră extracția dentară o intervenție dificilă, însă acest lucru nu înseamnă că o tratează cu superficialitate. În aceeași idee, pacienții trebuie să fie foarte atenți la modul în care pun în pactica recomandările pe care trebuie să le respecte după extracție.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close