Provocările unui nou loc de muncă: care sunt factorii de care e bine să ții cont când îți schimbi jobul ori profesia

Sursă foto: Antonio Guillem/ Shutterstock

Schimbarea locului de muncă sau a profesiei este o decizie importantă, care poate avea un impact puternic asupra vieții profesionale, dar și asupra stilului de viață.

Printre principalii factorii care stau la baza schimbării unui loc de muncă se numără nemulțumirile salariale și insatisfacția profesională. Un salariu mic raportat la munca depusă poate determina un angajat să caute un job mai bine plătit într-o altă companie sau chiar să își schimbe profesia.

Este important însă ca fiecare schimbare profesională să fie realizată după o analiză amănunțită a avantajelor și dezavantajelor.

Negocierile la interviul de angajare

Interviul de angajare este cea mai importantă etapă în procesul de obținere a unui loc de muncă. Drept urmare, impresia pe care un candidat o lasă recrutorilor la prima întâlnire este foarte importantă și poate fi punctul de plecare pentru o negociere salarială satisfăcătoare. Cei care se descurcă bine la primele discuții cu angajatorul sunt, de cele mai multe ori, mai bine evaluați.

Un salariat care caută un loc de muncă mai bun ar fi bine să afle, la interviul de angajare, care sunt cerințele companiei, ce posibilități de avansare oferă și dacă angajatorul are disponibilitatea de a plăti un salariu pe măsura așteptărilor. La astfel de întâlniri, între candidați și recrutori, de cele mai multe ori cei din urmă precizează care este salariul brut pe care îl pot oferi. De aceea, ar fi bine ca un candidat să utilizeze un calculator net, pentru a avea o idee clară asupra banilor care îi vor intra în cont în fiecare lună. Astfel, își va putea da seama dacă remunerația obținută este satisfăcătoare pentru el.

Riscurile schimbării unui job

E greu de știut încă de la început care vor fi principalele provocări pe care un angajat va trebui să le depășească într-o companie nouă. Chiar și cu o documentare prealabilă, un candidat la un loc de muncă într-o companie de succes nu știe concret ce îl așteaptă, atât în privința sarcinilor pe care le are de îndeplinit ori a colegilor alături de care va trebui să lucreze, cât și a satisfacțiilor profesionale și salariale. De aceea, un interviu de angajare este cel mai bun moment de a afla mai multe despre compania în cauză și de a stabili, încă de la început, condițiile de lucru.

O discuție sinceră cu angajatorul poate ajuta un candidat să ia decizia corectă, cu atât mai mult cu cât își dorește o stabilitate financiară. În primul rând, pentru că o viață organizată din punct de vedere financiar este utilă atunci când ești un cetățean model și îți achiți dările către stat și, în același timp, îți dorești să economisești. De aceea, fiecare candidat ar trebui, înainte să decidă dacă acceptă sau nu un nou loc de muncă, să își facă un inventar al cheltuielilor. De pildă, la o simplă căutare pe Google folosind sintagme precum impozit casa calculator, se poate afla, cu ușurință, valoarea impozabilă a locuinței pe care o persoană o deține și astfel să știe ce sumă trebuie să pună deoparte anual pentru plata acesteia. De asemenea, de pe lista cheltuielilor nu trebuie să lipsească impozitul auto, precum și cheltuielile adiacente, respectiv asigurarea RCA, ITP-ul și reviziile periodice, dar și costurile pentru plata utilităților.

Un control eficient al banilor permite unui angajat să poată economisi. De aceea, este important să știe foarte bine care sunt cele mai mari cheltuieli pe care le are și cum poate împărți eficient banii. Având în minte o situație a costurilor de viață, un candidat la un loc de muncă poate să negocieze mai bine salariul, astfel încât să fie mulțumit de noul job.

Schimbarea locului de muncă este o decizie importantă în viața oricărui angajat, de aceea este vital să fie puse în balanță toate oportunitățile, astfel încât, în cele din urmă, alegerea să fie cea mai bună.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner