Salariul mediu din România a scăzut. Angajații din domeniul IT au cele mai bune salarii, cei din HORECA sunt cel mai prost plătiți

Conform datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net din România a scăzut la 3.395 în luna ianuarie 2021. Spre deosebire de luna decembrie 2020, salariul e mai mic cu 6,2%, reprezentând suma de 225 de lei. Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în domeniul IT, valorând 8.107 lei pe lună, iar cele mai mici salarii au fost în industria Horeca, cu o valoare de 1.732 de lei pe lună, conform informărilor Agerpres.

Câștigul salarial mediu normal brut a fost în valoare de 5.549 lei, cu 6% (357 lei) mai mic față de luna decembrie 2020.

În prima lună a acestui an, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai scăzut față de luna decembrie datorită acordării la sfârșitul anului trecut de prime diverse (prime anuale, prime pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe, prime trimestriale sau al 13-lea salariu), drepturi în natură sau ajutoare bănești.

Citeste si:  Care sunt ultimele detalii despre OUG, privind amânarea plății ratelor. Care vor acțiunile Guvernului

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, precizează INS.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Citeste si:  Șeful FAA, Dickson, va pune la încercare Boeing 737 MAX

Cele mai înalte creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+5,4%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), în învăţământ (-1,1%) și în administraţie publică (-1,3%).

Comparativ cu luna ianuarie 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru luna ianuarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi 92,6% faţă de luna precedentă.

Sursa: DIGI24
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner