Grecia sărbătorește 200 de ani de independență printr-o ceremonie restrânsă

Grecia a sărbătorit joi 200 de ani de la începerea luptei sale pentru independența față de Imperiul Otoman, cu o ceremonie pentru a marca un nou început după ani de criză financiară care a trebuit redusă din cauza restricțiilor coronavirusului.
Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic al cărui tată, prințul Philip s-a născut la Corfu ca parte a familiei regale grecești, și premierul rus Mikhail Mishustin au participat la parada anuală a zilei independenței.

Președintele francez Emmanuel Macron a ieșit din cauza blocării COVID-19 în anumite părți ale Franței.

La scurt timp după preluarea puterii în 2019, guvernul conservator al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis a anunțat sărbătorile ca simbol al revenirii Greciei după o criză financiară de zece ani care a lăsat șomeri jumătate din tinerii greci și a trimis aproximativ 500.000 de oameni în străinătate în căutarea unui loc de muncă.
„Provocarea generației noastre, la 200 de ani de la„ Revoluția Renașterii Naționale ”, este să o transformăm într-o„ Revoluție a Revigorării Naționale ”, a spus Mitsotakis în comentarii televizate.

Citeste si:  Criza din Europa se va extinde fără un „Plan B”

După aproape 400 de ani sub stăpânirea turcească otomană, revoluționarii greci au lansat o revoltă în 1821 și, cu ajutorul simpatizanților străini din țări precum Marea Britanie, Franța și Rusia, și-au câștigat independența în 1832.

Salutând reziliența poporului grec în „anii disperat de grei” ai crizei economice, prințul Charles a spus că lumea trebuie reconstruită după COVID-19, care a scufundat Grecia înapoi în recesiune profundă.
El a adăugat: „poate că ne putem inspira din curajul, hotărârea și ambiția din 1821”.

Ceremoniile de joi, într-o perioadă de tensiune reînnoită cu Turcia, au inclus o paradă a avioanelor de luptă grecești, americane și franceze, precum și o paradă militară care include unități de cavalerie și „Evzones” – gardieni prezidențiali în colțurile lor ceremoniale.

Citeste si:  Curtea Supremă va analiza oferta Google pentru a pune capăt procesului Oracle privind drepturile de autor

O relicvă a stindardului Aghia Lavra, asociată cu începutul revoluției grecești, a apărut pentru prima dată în parada anuală.

În urma unei ceremonii de zori la Acropole, centrul Atenei a fost puternic păzit și un covor de flori albastre și albe care formează un steag grecesc a fost întins peste piața Syntagma, scenă a revoltelor din timpul crizei.

Într-un mesaj televizat, președintele american Joe Biden a spus că relația dintre Grecia și Statele Unite va fi mai strânsă ca niciodată.

„Angajamentul nostru comun față de libertate, drepturile omului și statul de drept ne împuternicește să ne scriem propriul viitor, acum 200 de ani sau astăzi”, a spus el.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner