Ciclonul tropical a ucis cel puțin 97 de persoane în Indonezia, Timorul de Est

Inundațiile și alunecările de teren declanșate de ciclonul tropical Seroja într-un grup de insule din sud-estul Indoneziei și Timorului de Est au ucis 97 de oameni, mulți încă nedepistați și mii de persoane strămutate, au declarat luni oficialii.
Au fost raportate cel puțin 70 de decese în mai multe insule din provinciile Indoneziei de Vest și Est Nusa Tenggara, în timp ce alte 70 au dispărut, după ce ciclonul a adus inundații fulgerătoare, alunecări de teren și vânturi puternice pe fondul ploilor torențiale în weekend, a declarat agenția de dezastre BNPB.

În Timorul de Est, care împarte insula Timor cu Indonezia, cel puțin 27 de persoane au fost ucise de alunecări de teren, de inundații fulgerătoare și de un copac care a căzut, în timp ce 7.000 de persoane au fost strămutate, a spus guvernul său.

„Folosim bărci de cauciuc pentru a găsi cadavre pe mare. În mai multe sate, inundațiile fulgerătoare au lovit în timp ce oamenii dormeau ”, a declarat telefonic Reuters Thomas Ola Langoday, șef adjunct al guvernului districtului Lembata.

Citeste si:  Spirit Festival Bali încurajează pozitivitatea, distracţia şi voia bună

Aproximativ 30.000 de persoane au fost afectate de inundații în Indonezia, unele fiind deja adăpostite în centrele de evacuare, dar operațiunile de salvare au fost îngreunate după ce cinci poduri s-au prăbușit și căderea copacilor a blocat unele drumuri, a declarat purtătorul de cuvânt al BNPB, Raditya Jati.

O furtună continuă a oprit, de asemenea, evacuările în unele locuri, au spus autoritățile locale.
Sute de case și alte facilități, cum ar fi o centrală solară, au fost avariate, a spus BNPB. Navele și bărcile cu motor s-au scufundat când ciclonul a declanșat valuri de până la 6 metri.

Curenți puternici au continuat să curgă luni prin satele din districtul Malaka de pe insula Timor, chiar dacă ploaia se oprise.

Citeste si:  Zona euro, în atenţia liderilor de stat şi experţilor

Unii rezidenți de acolo s-au suit pe acoperișuri pentru a scăpa de inundațiile care se ridicau la 3-4 metri.

„A trebuit să demontăm acoperișul din zinc. Am ieșit pe ușa din spate și ne-am scos cu o frânghie ”, a declarat pentru Reuters Agustina Luruk, în vârstă de 36 de ani, în timp ce ea și cele trei fiice ale ei așteptau să fie evacuate pe marginea unui drum plin de noroi.

Președintele Joko Widodo și-a prezentat condoleanțele și a ordonat eforturi rapide de ajutorare a dezastrelor.

Ciclonul Seroja a lovit marea Savu la sud-vest de insula Timor în primele ore ale zilei de luni, a declarat agenția meteorologică din Indonezia.

În termen de 24 de ore, intensitatea ciclonului s-ar putea înteți, aducând încă mai multe ploi, valuri și vânturi, deși se îndepărta de Indonezia, a spus agenția.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner