Mumiile egiptene au defilat prin Cairo în drumul spre noul muzeu

O mare paradă a fost efectuată când au fost mutate 22 de mumii regale egiptene antice, în capsule speciale, în capitala Cairo, către o nouă casă a muzeului, unde pot fi expuse într-o mai mare splendoare.

Convoiul a transportat 18 regi și patru regine, majoritatea din Noul Regat, de la Muzeul Egiptean din Piața Tahrir din centrul Cairoului până la Muzeul Național al Civilizației Egiptene din Fustat, la aproximativ 5 km spre sud-est.

Autoritățile au închis drumurile de-a lungul Nilului pentru ceremonia elaborată, menită să atragă interesul pentru bogatele colecții de antichități din Egipt, când turismul s-a oprit aproape în totalitate din cauza restricțiilor legate de COVID-19.

În momentul în care mumiile regale au ajuns la muzeu, care a fost inaugurat oficial sâmbătă, tunurile au tras un salut cu 21 de tunuri. Președintele Abdel Fattah al-Sisi a rămas în picioare în timp ce mumiile depășeau vehiculele acoperite cu motive faraonice aurii.

Citeste si:  Luna cât un pixel: un proiect care oferă o imagine despre imensitatea sistemului solar

Șefii agenției culturale ONU UNESCO și Organizația Mondială a Turismului au fost, de asemenea, prezenți la ceremonie.
Fiecare mumie fusese plasată într-o capsulă specială umplută cu azot pentru a asigura protecție, a spus arheologul egiptean Zahi Hawass.

Au fost transportate pe vehicule concepute pentru a le leagăna și a oferi stabilitate.
„Am ales Muzeul Civilizației pentru că vrem, pentru prima dată, să afișăm mumii într-o manieră civilizată, educată și nu pentru amuzament, așa cum erau în Muzeul Egiptean”, a spus Hawass.

Arheologii au descoperit mumiile în două loturi la complexul templelor mortuare din Deir Al Bahari din Luxor și la Valea Regilor din apropiere în 1871.

Citeste si:  Cea mai mare adunare de oameni deghizaţi în zombi

Cel mai vechi este cel al lui Seqenenre Tao, ultimul rege al dinastiei a XVII-a, care a domnit în secolul al XVI-lea î.Hr.și se crede că a întâmpinat o moarte violentă.

Parada a inclus, de asemenea, mumiile lui Ramses II, Seti I și Ahmose-Nefertari.

Fustat, casa noului muzeu, a fost locul capitalei Egiptului sub dinastia omayyad după cucerirea arabă.

„Făcând așa, cu mare fast și circumstanțe, mumiile își primesc datoria”, a spus Salima Ikram, egiptolog la Universitatea Americană din Cairo.

„Aceștia sunt regii Egiptului, aceștia sunt faraonii. Deci, este un mod de a arăta respect. ”

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner