În Myanmar izbucnesc ciocniri armate între trupe și protestatari anti-junta, SUA extinde sancțiunile

Cel puțin 11 manifestanți au fost uciși în ciocniri cu forțele de securitate într-un oraș din nord-vestul Myanmar, după ce au sosit camioane de trupe pentru a înăbuși un protest împotriva juntei militare aflate la guvernare, au informat mass-media internă.
Protestatarii înarmați cu arme de casă, cuțite și bombe cu foc s-au luptat împotriva trupelor din orașul Taze și au fost aduși mai mulți soldați, au declarat presa Myanmar Now și Irrawaddy.

Luptele au continuat joi dimineață și cel puțin 11 protestatari au fost uciși și aproximativ 20 de răniți, au spus ei. Nu s-a auzit de niciun fel de victime printre soldați.

Numărul civililor uciși de forțele de securitate a fost de peste 600, de când junta a preluat puterea de la guvernul ales de la Aung San Suu Kyi la 1 februarie, potrivit grupului activist al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici (AAPP).

Taze se află în apropierea orașului Kale, unde cel puțin 12 persoane au fost ucise miercuri într-o confruntare similară între trupe și protestatari, potrivit presei de știri și martorilor.
Incidentele ar putea semnala o nouă fază într-o luptă în care opoziția a folosit în mare măsură mijloace pașnice de protest, în ciuda acțiunilor letale ale forțelor de securitate.

„Oamenii vor încerca să-și apere propria viață și drepturile”, a spus un fost ministru guvernamental care aparține Comitetului care reprezintă Pyidaungsu Hluttaw (CRPH), un grup de parlamentari care reprezintă guvernul civil demis.

„Oamenii nu vor aștepta ca CRPH să acționeze”, a declarat ministrul pentru Reuters. „CRPH nu poate opri rezistența armată posibilă a poporului, din partea poporului.” Junta nu a putut fi contactată pentru comentarii.
Un membru al CRPH, care încearcă să restabilească guvernul civil, va aborda vineri o reuniune informală și virtuală a celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU la New York, au spus diplomații.

Citeste si:  Putin va susţine joi, în Crimeea, un ''discurs intens'' în faţa deputaţilor ruşi

Va fi prima discuție publică a Myanmarului de către membrii Consiliului de la lovitura de stat din 1 februarie.

Consiliul de Securitate a condamnat violența împotriva protestatarilor, dar nu a definit preluarea militară ca o lovitură de stat sau nu a amenințat nicio acțiune, din cauza opoziției Chinei, Rusiei, Indiei și Vietnamului.

Statele Unite, care au impus sancțiuni asupra intereselor economice ale juntei, au adăugat joi o întreprindere de bijuterii deținută de stat pe lista de obiective.
Junta nu s-a confruntat cu luarea de vedete și joi a arestat-o ​​pe Paing Takhon, un model și actriță în vârstă de 24 de ani, care s-a pronunțat împotriva loviturii de stat și a promis sprijin pentru Aung San Suu Kyi, a spus sora sa Thi Thi Lwin.

Ea a spus că opt camioane și aproximativ 50 de soldați au venit să o ridice de la casa părinților lor din Yangon, unde stătuse, deoarece nu se simțea bine din cauza malariei și a unei afecțiuni cardiace. Nu știa unde fusese dusă.

AAPP a declarat că peste 2.800 de persoane sunt în detenție pentru că s-au opus juntei.

Suu Kyi, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și principalul campion al democrației din Myanmar în ultimele trei decenii, a fost deținut într-o locație nedezvăluită de la lovitură de stat și acuzat de crime.

Liga ei națională pentru democrație a câștigat alegeri în noiembrie, dar armata – care a condus Birmania pentru cea mai mare parte a istoriei sale post-independență – a pretins că a fost afectată de fraude.

Citeste si:  SUA continuă planul de a ține la distanță migranții din America Centrală

Vicepreședintele juntei, Soe Win, a fost prezentat la o întâlnire de televiziune administrată de stat cu ofițerii militari din statul Shan pentru a detalia ce a spus că sunt mai multe cazuri de fraudă. Multe guverne occidentale au respins afirmațiile.
Statele Unite, Uniunea Europeană și altele au impus deja sancțiuni generalilor implicați în lovitură de stat și unora dintre membrii familiei lor, precum și două conglomerate controlate de armată.
Cele mai recente sancțiuni americane au inclus pe lista neagră Myanma Gems Enterprise, parte a ministerului minier.

Miscarea îi împiedică pe americani să facă afaceri cu entitatea, care eliberează permise și licențe pentru exploatarea pietrelor prețioase și colectează venituri din vânzarea de pietre prețioase și jad. Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că va reduce capacitatea juntei de a genera venituri.

Myanmar este principala sursă de jad din lume și o sursă majoră de rubine și alte pietre rare.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite vor „continua să exercite o presiune crescândă asupra fluxurilor de venituri ale regimului până când acesta încetează violența, eliberează pe toți cei reținuți pe nedrept, ridică legea marțială și starea de urgență la nivel național, elimină restricțiile de telecomunicații și restabilește Birmania calea democrației ”.

Un consilier al CRPH a declarat pentru Reuters că cel puțin șase parlamentari din Liga Națională pentru Democrație se adăpostesc acum în India.

Un oficial al poliției indiene a declarat că se numără printre aproximativ 1.800 de persoane care intraseră din Myanmar de la sfârșitul lunii februarie.

„Parlamentarii sunt în mare pericol în acest moment în Myanmar. Sunt căutați, urmăriți de soldați ”, a spus consilierul.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner