16 medici de la Spitalul de Arşi din Capitală, puşi sub acuzare în dosarul operaţiilor estetice

20

Procurorii Parchetului lângă Tribunalul București au început urmărirea penală pe numele a 26 de persoane în dosarul operațiilor estetice, printre care se află 16 medici și o asistentă de la Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri din București, precum și 9 pacienți.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, cele 26 de persoane sunt acuzate de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, înșelăciune și fals intelectual.

Anchetatorii au emis deja ordonanțe de reținere pe numele a 5 medici.

Modul de operare în acest caz de corupție era următorul: pacienții care doreau efectuarea unor operații estetice contactau medici angajați ai Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, în baza unor anunțuri postate pe internet (site-uri ale medicilor, forumuri de socializare etc.) sau la recomandarea altor pacienți care au efectuat operații similare.

Medicii, specialiști în chirurgie plastică, reconstructivă și estetică, ofereau consultații pacienților care doreau efectuarea unor operații estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică, cât și în cadrul unor clinici private.

În discuțiile purtate, medicii le comunicau pacienților că pot opta pentru efectuarea intervenției în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preț mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenția s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică.

În situațiile în care pacienții optau pentru efectuarea intervenției în spital, astfel cum le indicau medicii, se întocmea documentația medicală în care erau menționate un diagnostic și un tip de intervenție medicală nereale.

Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către CASMB și școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

În cazul în care raportările erau validate de către CASMB și SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921 lei pentru fiecare intervenție medicală.

Pentru „serviciile” oferite (efectuarea unor analize medicale, internarea într-un spital public în baza unui diagnostic fals, intervenția chirurgicală propriu-zisă, folosirea frauduloasă a logisticii spitalului etc.) medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 euro și 3.400 euro, în funcție de tipul intervenției, acestea fiind împărțite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenție, medicul secundar de intervenție și medicul anestezist).

În cursul zilei de vineri au fost prezentate la audieri 42 de persoane (cadre medicale și pacienți), iar față de unii dintre suspecți a fost pusă în mișcare acțiunea penală.

Cercetările au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, împreună cu lucrători din cadrul DGPMB — Serviciul Grupuri Infracționale Violente cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Departamentului de Informații și Protecție Internă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata