3 milioane de mașini din România nu au ITP valabil și pot fi un pericol pe șosele

14

În România sunt înmatriculate în prezent 8 milioane de mașini, însă doar 5 milioane dintre acestea au Inspecția Tehnică Periodică valabilă. Celelalte circulă fără ITP ori au fost abandonate în parcări și pe trotuare. Multe mașini nu au mai fost pornite de ani de zile. Zac pe trotuare sau ocupă locurile de parcare și așa insuficiente mai ales în Capitală.

În  special în sectorul 1 al Capitalei, aproape pe fiecare străduță găsești câte o epavă abandonată. Capitala are peste 150 de mii de maşini mai vechi de două decenii care zac pe străzile din oraș.  Rablele de acest fel nu au mai trecut nici prin stațiile unde se face inspecția tehnică periodică.

În contextul social actual, oamenii spun că sunt un real pericol:

” Obstrucționează diferite căi de acces. Blochează căi spre străduțe, intrări în magazine…
Cred că multă lume are problema asta. În zona unde stau găsesc de obicei loc, dar multă lume se confruntă cu această problemă.”

” Să stea acasă că sunt o grămadă de accidente.
Mergi cu o epavă, automat ce se poate întâmpla? Și accidente și ce vreți voi..
Normal că e periculos, cum naibii să nu fie? Vă dați seama că pune în pericol și ceilalți participanți la trafic.”

Anul trecut, inspectorii RAR au verificat peste 64 de mii de mașini la nivelul întregii țări. Aproape jumătate dintre ele aveau probleme care nu le-ar fi permis circulația pe drumuri.

În opinia sa, Claudiu Mija, director tehnic RAR: Analizele făcute pe prima perioadă a acestui an, pe primele 6 luni s-au remarcat neconformități din zona instalației electrice de iluminare, semnalizare și auxiliară. De asemenea, emisii poluante care au fost înregistrate în multe cazuri la vechiculele care circulă pe drumurile publice.

Pe cuprinsul întregii ţări, anul trecut, peste 20.000 de șoferi au fost amendați si aproape 17 mii de certificate de înmatriculare au fost reținute.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata