60 de ţări cer ca afganii şi cetăţenii străini, care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece

8

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

 O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

În acest sens, executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că „cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

 „Poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”, precizează comunicatul.

  îi Astfel, Donald Trump cere demisia lui Joe Biden, ca urmare a victoriei talibanilor în Afganistan. Fostul președinte american susține că actuala administrație nu a urmat planul gândit de el și consilierii lui, atunci când au decis retragerea trupelor.

Trump îl acuză pe actualul lider de la Casa Albă că, practic, a fugit din Afganistan. Situația este una ironică, pentru că fostul președinte american este cel care a demarat procesul retragerii și a supervizat negocierile cu talibanii, pentru ca acest lucru să se facă în mod pașnic și sigur.

Între timp, talibanii s-au instalat chiar în palatul prezidențial, de unde au și ținut o conferință de presă, iar centrul acțiunii se mutase, duminică seara, pe aeroportul din Kabul, singura poartă de intrare și ieșire din țară unde controlul încă este deținut de americani. Sunt scene de adevărat haos, pe măsură ce oamenii speriați vor să fie evacuați cât mai repede.

În contextul dat, SUA desfășoară 1.000 de soldați suplimentari, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Kabul.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea a încă 1.000 de soldați americani în Afganistan, a declarat pentru CNN, un oficial din domeniul apărării. Astfel, un total de 6.000 de soldați americani se vor afla în curând Afganistan.

Trupele suplimentare provin de la divizia 82-a aeropurtată, care se îndrepta spre Kuweit pentru a fi în așteptarea unor eventuale ordine de intervenție.

Misiunea principală a celor 1.000 de soldați americani suplimentari trimiși la Kabul va fi să asigure securitatea aeroportului internațional din Kabul, punctul de intrare pentru trupe și punctul de ieșire pentru personalul ambasadei SUA și pentru afganii care părăsesc țara.

În acest moment, în Afganistan se află aproximativ 3.000 de soldați americani. Restul trupelor sunt pe drum sau vor fi în viitorul apropiat.

Au existat incidente de securitate la, sau în apropierea aeroportului, dar forțele americane nu au fost vizate și nici nu au tras asupra cuiva, a precizat oficialul american citat de CNN.

De asemenea, forțele turcești rămân în teren și participă, de asemenea, la eforturile de securizare, dar oficialul american nu a putut preciza dacă ele au fost implicat în schimburi de focuri despre care există relatări că s-ar fi auzit la aeroport.

Armata americană supraveghează controlul traficului aerian în teren, care este în continuare gestionat de controlorii de trafic aerian afgani. Zborurile civile și militare continuă, a mai declarat oficialul din domeniul apărării, deși au existat întârzieri și opriri temporare ale zborurilor civile.

În contextul social din zonă, armata americană va avea capacitatea maximă de a evacua aproximativ 5.000 de persoane pe zi de pe aeroportul internațional din Kabul, dar în prezent nu este atinsă această capacitate, a precizat oficialul.

Statele Unite le-au explicat clar talibanilor la negocierile de la Doha care sunt planurile și au avertizat că orice încercare de a trage asupra forțelor americane va întâmpina un răspuns dur, a adăugat oficialul.

 Al Jazeera a obținut imagini exclusive cu talibanii în palatul prezidențial din Kabul, după fuga preşedintelui Ashraf Gahni.

„Este haos pe aeroportul din Kabul, luat cu asalt de oamenii disperați să părăsească țara”, BBC redă relatarea unui martor care a ajuns la aeroport cu intenția de a pleca din țară.

„Sala de plecări s-a transformat în haos după ce oamenii au spus că biletele de îmbarcare sunt printate în secret pentru oficiali și VIP-uri. Am văzut trei foști parlamentari, câțiva miniștri adjuncți și celebrități la coadă. Unii nici măcar nu aveau rezervare. Am așteptat aproape opt ore. (…) Oamenii au fugit către ultimul avion (se pare că primul, care era al nostru, a fost umplut cu oficiali și a decolat) și a mai apărut un avion, iar oamenii au început să se îmbarce. Aproape se călcau în picioare.”

The Guardian a scris, preluând relatările press Associaţion, care citează un oficial teliban că, Talibanii sunt pe punctul de a anunța că au luat controlul asupra țării, care se va numi Emiratul Islamic al Afganistanului.

Declarația ar urma să fie făcută de la palatul prezidențial din Kabul, care a intrat în mâinile talibanilor, după plecarea președintelui Ashraf Ghani, mai scrie Guardian.

Dacă talibanii vor declara instaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului, este aceeași denumire pe care a folosit-o gruparea extremistă înainte de a fi înlăturată de la putere odată cu invazia SUA și a aliaților occidentali după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

  Un ONG care administrează un spital în Kabul a anunțat pe Twitter că a primit peste 40 de răniți în lupte care au avut loc la periferiile Kabulului, scriu BBC și The Guardian. 

Conform unor surse din cadrul personalului ambasadei SUA, și la aeroport se trag focuri de armă. Ambasada și-a instruit cetățenii să se adăpostească oriunde pot și să aștepte.

Situația de securitate la Kabul „se schimbă repede”, inclusiv la aeroport, potrivit Reuters, preluată de Guardian.

Atât BBC, cât și Guardian, scriu că palatul prezidențial de la Kabul este sub controlul talibanilor, citând doi comandanți talibani. Cele două publicații nu au putut verifica informația la guvernul afgan.

Mai multe publicații relatează că steagul american a fost coborât de pe ambasada SUA de la Kabul. Ambasadorul și drapelul se află la aeroport acum, potrivit Guardian.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata