73% din angajaţii IT divulgă informaţii confidenţiale pe reţelele de socializare

22

73 la sută din angajaţii companiilor de IT ar putea divulga informaţii confidenţiale prin intermediul reţelelor sociale, relevă concluziile unui experiment efectuat de producătorul român de soluţii de securitate – BitDefender.

 

Studiul arată că 81 la sută din utilizatorii marilor reţele sociale acceptă ca prieten şi ‘se confesează’ unei domnişoare blonde, de 21 de ani, fără a se gândi prea mult la implicaţii.
BitDefender avertizează utilizatorii reţelelor de socializare să fie atenţi atunci când acceptă cererile de prietenie din reţeaua respectivă şi să aibă grijă ce informaţii împărtăşesc cu persoanele pe care nu le cunosc.

Conform unui recent experiment efectuat de BitDefender, utilizatorii platformelor de socializare nu sunt preocupaţi de identitatea reală a persoanelor pe care le întâlnesc în mediul online şi nici de informaţiile pe care le dezvăluie în discuţiile cu aceste persoane necunoscute.
Experimentul, desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, arată că 94 la sută din utilizatorii care au primit cereri de prietenie din partea unei tinere domnişoare au acceptat cererea de prietenie fără să cunoască identitatea reala a acesteia.

Experimentul a fost desfăşurat pe un eşantion de 2.000 de utilizatori din toată lumea, membrii ai uneia dintre cele mai populare reţele de socializare. Structura eşantionului a fost de 1000 de femei şi 1000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 17-65 ani (media de vârsta – 27,3 ani).
Potrivit BitDefender, experimentul a arătat că mai mult de 86 la sută dintre utilizatorii creduli care au acceptat prietenia vin din industria IT, 31 la sută din aceştia lucrând în domeniul securitătii IT. Cel mai frecvent motiv pentru acceptarea prieteniei tinerei domnişoare blonde a fost ‘chipul drăguţ’ (53 la sută).

După aproximativ o jumătate de oră de conversaţie 10 la sută dintre angajaţii din industria IT au dezvăluit blondei o informaţie personală senzitivă precum: adresa, numărul de telefon, numele mamei şi tatălui, etc, informaţie care de obicei este cerută pentru recuperarea parolei.

Două ore mai târziu, 73 la sută au dezvăluit o informaţie ce părea a fi confidenţială de la locul lor de muncă precum: strategii, planuri de acţiune şi tehnologii/software încă nelansate.

‘Reacţia angajaţilor companiilor de securitate IT din studiu, care cunosc pericolele informatice din aceste reţele, este ciudată. Se pare că politicile şi regulile dispar pur şi simplu exact în mediul unde acestea ar trebui să fie mai stricte decât în orice alt mediu.

De asemenea, este interesant faptul că ceea ce oamenii nu vor face niciodată într-o situaţie din viaţa reală se întâmplă sub umbrela unei aşa-zise anonimităţi şi invizibilităţi pe care o reţea socială o poate induce în mintea utilizatorilor’, a spus Sabina Datcu, autorul experimentului BitDefender.

BitDefender este producătorul uneia dintre cele mai performante soluţii de securitate a datelor atestate pe plan internaţional de către instituţii independente de specialitate. Gama de produse BitDefender 2010 include o tehnologie inovatoare, Active Virus Control, care monitorizează, în timp real, toate aplicaţiile active şi le blochează pe cele cu comportament suspect.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata