A doua aglomerare urbană a apărut în România

22

Două municipii importante din România, fiecare cu peste 200.000 locuitori, au hotărât să facă o zonă metropolitană pentru a aplica proiecte comune.

Primăriile municipiilor Brăila (206.000 locuitori) și Galați (286.000 de locuitori), dar și Consiliile Județene Brăila și Galați, au pus bazele unei asociații intercomunitare, prin intermediul căreia să fie promovate proiecte comune, conform publicației locale DeBrăila.ro.

Realizarea zonei metropolitane este unul dintre obiectivele asociației, precizează primarul Brăilei, Marian Dragomir. El se declară încrezător în reușita proiectului. Asociația va purta denumirea „Dunărea de Jos”, tocmai pentru a evita apariția certurilor născute din orgolii.

„Eu cred în acest proiect, nu particip la lucruri în care nu cred și nu îmi pierd vremea cu proiecte care nu se pot realiza. Lucrăm la statutul asociatiei”, a declarat edilul Brăilei.

Dragomir zice că a hotărât alături de primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, și cu șefii celor două Consilii Județene să păstreze „o oarecare discreție a contextului în care au loc discuțiile”, urmând ca la terminarea lor, toate detaliile să fie facute publice.

„Nu avem orgolii! Cert este că suntem oameni tineri, nu avem orgolii și o să vedeți că și denumirea asociației nu va genera nemulțumiri din partea unora, că va începe cu Brăila sau Galați. Nu ne mai interesează să pierdem vremea pe orgolii mărunte”, a adăugat primarul Marian Dragomir.

Însă, proiectul a născut scepticismul unor locuitori. ”În loc să vă axați pe ceea ce este de făcut în acest oraș, pentru că totul este praf, voi finanțați o asociație care va face ceva concret peste zeci de ani. Bani aruncați și nici o realizare, asta va fi”, precizează un brăilean.

În ciuda distanței mici care le separă (21 de kilometri între centrele celor două municipii), între cele două municipii a fost dominate tradițional mai degrabă de un spirit de competiție decât unul de cooperare. Ambele au dorit să găzduiască noul pod peste Dunăre care va lega nord-estul Munteniei de Dobrogea, în județul Tulcea. Proiectele trecute au prevăzut chiar construirea unui aeroport comun între cele două orașe iar municipiul Galați a construit chiar un cartier ANL pe teritoriul județului Brăila, la limita cu județul Galați.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata