A fost publicat ghidul de prevenire a neregulilor în accesarea fondurilor PNDR

22

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat, vineri, 20 noiembrie, pe propria pagină de internet, ghidul de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale pentru obținerea fondurilor europene nerambursabile derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), potrivit unui comunicat.

„AFIR a decis alcătuirea acestui îndrumar pentru a furniza solicitanților și beneficiarilor fondurilor europene nerambursabile acordate prin PNDR un suport informativ complex pentru întreprinderea măsurilor și acțiunilor necesare în vederea prevenirii neregulilor în gestionarea fondurilor europene.

Precizăm că prevederile Ghidului de Prevenire a Neregulilor se completează cu legislația națională și comunitară specifică în vigoare”, se menționează în comunicat.

În cuprinsul acestui ghid, toți cei interesați să depună proiecte de finanțare sau cei care deja beneficiază de fondurile acordate prin PNDR pot găsi informații privind definirea condițiilor artificiale, exemple concrete de nereguli și recomandările pe care le face AFIR pentru evitarea acestor situații.

„Responsabilitatea mare față de Uniunea Europeană și Guvernul României, dar și față de toți cei care investesc bani și timp în implementarea proiectelor de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală s-a materializat în acest ghid de prevenire a neregulilor generate de crearea de condiții artificiale. (…) Există indicatori fizici, juridici și contabili ai condițiilor create artificial care, atunci când sunt analizați individual nu reprezintă în mod obligatoriu o neregulă. Din acest motiv, pentru constatarea condițiilor artificiale este necesară identificarea interconectării acelor elemente care aparent sunt independente. Am constatat că, de multe ori, în etapa de implementare, indicatorii nu pot conduce în mod clar la o concluzie privind crearea în mod artificial a condițiilor de finanțare.

Astfel, este necesar ca respectivele cazuri să fie evaluate în perioada ex-post, când se pot trage o concluzie clară dacă beneficiarii respectivi au creat condiții artificiale”, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Reprezentanții AFIR menționează că ghidul de prevenire a neregulilor privind crearea de condiții artificiale poate fi consultat de toți solicitanții de fonduri europene nerambursabile pe pagina oficială de internet a agenției, respectiv www.afir.info, domeniul ‘informații utile’, secțiunea ‘proceduri de lucru’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata