A fost scoasă subvenția pentru gigacalorie, ceea ce va face ca multe blocuri să se afle în imposibilitatea de a-și achita facturile, atrage atenția Adrian Câciu.

49

O veste proastă pentru toți cei care stau la bloc! A fost scoasă  subvenţia pentru gicacalorie, ceea ce va face ca multe blocuri să se afle în imposibilitatea de a-și achita facturile, atrage atenția economistul Adrian Câciu.

În contextul financiar care îi vor afecta pe mai mulți români, aceştea vor primi în această iarnă, facturi la încălzire și cu 300% mai mari.

 Din punct de vedere legal s-a abrogat OUG 70/2011

„Însă, va fi înlocuită cu un ajutor de încălzire dat individual, un ajutor care va crea mari probleme în implementare, pentru că va duce inclusiv la bătăi pe scara blocului.

Guvernul actual a gândit  o schema care vizează aplicarea acestui tip de ajutor taman la un tip de incalzire la care nu poate functiona.

Adică cel de încalzire centralizată, factura la bloc iti venea diminuată, subventia fiind platită de primarie către furnizorul de caldură.

Acum va veni integrală, tu vei plati factura întreagă, iar ulterior vei primi de la primarie un ajutor de încălzire. Dar nu toti vor primi. Doar cei cu venituri mici, pe plafoanele stabilite prin Legea consumatorului vulnerabil”, a precizat acesta.

Factura va trebui plătită în întregime

Astfel,  intâi se plăteşte factura intreagă. O factură care vine cu 300% mai mare decât anul trecut.

În acest sens,  multe blocuri nu vor putea plati factura.

În prezent în România, la ce preturi va venii pe întreg, nici cei care cât de cât ar avea un venit de 4000 lei/familie nu si-ar permite plata.

În contextul în care respectuvul bloc nu  plaăteşte factura, rămâne tot blocul fără căldură,  în toiul iernii.

În altă ordine de idei, sunt mulți oameni fără ocupatie dar cu masini straine de zeci de mii de euro care apar ca fără venituri. Ei vor primi ajutor de încălzire, iar salariatul (că o fi pe salariul minim sau pe un salariu mai mare – 80% din salariati au sub 3.000 de lei net) care are si un copil și familie va plati pretul intreg la fel ca bombardierul vecin , dar nu va primi nimic ulterior,

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata