A treia rundă de negocieri România – SUA privind scutul antirachetă va avea loc în toamnă

20

Cea de-a treia rundă a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă va avea loc în toamna acestui an, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat transmis marţi (27 iulie 2010).

Decizia privind stabilirea următoarei runde a negocierilor are loc după ce, luni şi marţi, o delegaţie din SUA a fost prezentă la Bucureşti pentru a continua discuţiile pe acest subiect.
Delegaţia americană a fost condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor, iar cea a României de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE, Bogdan Aurescu.

Cu prilejul rundei din aceste zile, au fost continuate negocierile privind cadrul juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul României a unor componente ale sistemului american de apărare antirachetă în Europa, fiind înregistrate progrese semnificative.
Programul negocierilor a inclus şi întrevederi între şefii celor două delegaţii, pentru discutarea relaţiilor bilaterale, a aspectelor de securitate de interes reciproc, precum şi a evoluţiilor specifice pe plan internaţional şi în cadrul NATO.

Pe 4 februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.
Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010, şi a fost declanşat oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata