Abonamentele STB, chiar și cele gratuite, trebuie validate la fiecare urcare

14

Validarea cardului de călătorie în rețeaua de transport a capitalei STB este obligatorie la fiecare urcare,chiar și pentru cei care dețin abonamente.
De la 11 februarie anul acesta beneficiază de abonamente gratuite elevii și pensionarii, pe care trebuie să le reînnoiască lunar, această măsură este obligatorie. Care până de curand , validarea abonamentelor la fiecare urcare în mijloacele de transport în comun era facultativă.
Controlorii și operatorii de la centrele de eliberare a abonamentelor ,au început deja să atragă atenția călătorilor, în ultimul timp, că este obligatorie validarea abonamentului.
„Călătorul are obligația să valideze titlul de călătorie, indiferent de tipul acestuia, la fiecare urcare într-un vehicul de transport public (tramvai, troleibuz, autobuz), pe toată aria teritorială București – Ilfov”, se arată pe site-ul STB la capitolul „Contravenții”.
Această măsură ar permite o mai bună monitorizare a fluxului de călători, pe linii și pe ore, ceea ce ar duce la o optimizare a transportului, prin suplimentarea unor vehicule acolo unde este nevoie.
Într-un comunicat transmis la sfârșitul anului trecut, STB (fosta RATB) anunță că se schimbă regulamentul serviciului de transport public din București și Ilfov, inclusiv în privința amenzilor. Astfel, amendă pentru călătoria fără validarea legitimației de călătorie la STB poate crește la 500 de lei. În plus, vor fi amendați și cei care ocupă un scaun cu bagajele și nu plătesc o călătorie în plus, dar și cei care au abonament, dar nu validează călătoria la fiecare urcare în autobuz, tramvai sau troleibuz.
Călătorii sunt obligați să prezinte, la solicitarea reprezentanților corpului de control, aceste titluri de călătorie utilizate în acel moment, iar posesorii de abonamente nominale, sau legitimații nominale sunt , de asemenea obligați să prezinte, la cererea acestora, actele de identitate.
Pentru călătoria fără titlu de transport valabil și validat sau fără un alt document care să permită efectuarea călătoriei, contravenientul poate achita pe loc contravaloarea unui titlu de transport la tarif special (suprataxa), fără a se mai încheia proces-verbal de contravenție.

În situația în care călătorul achită pe loc titlul de transport la tarif special, agentul de control eliberează cardul de suprataxă, completând datele inscripționate pe verso. Cardul de suprataxă permite finalizarea călătoriei în mijlocul de transport în care s-a constatat contravenția și nu permite efectuarea altor călătorii în alte mijloace de transport. Acest tip de card este un document cu regim special. În cazul în care se dorește factură fiscală, aceasta se eliberează la sediul din Calea Șerban Vodă nr. 164-168, sector 4, pe baza cardului de suprataxă și a actului de identitate.
Iar dacă se refuză achitarea pe loc a contravalorii titlului de călătorie la tarif special are drept consecință sancționarea contravențională a persoanei în cauză, prin întocmirea procesului-verbal de contravenție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata