Academicianul Alexandru Bogdan, trimis în judecată de DNA

11

Alexandru Bogdan, preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu din cadrul Academiei Române la data faptelor, a fost trimis în judecată de DNA, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, Alexandru Bogdan este acuzat de săvârşirea infracţiunii de „folosire a influenţei ori autorităţii, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

„Inculpatul Alexandru Bogdan, în calitate de preşedinte executiv al Fundaţiei Patrimoniu, cu încălcarea prevederilor legale şi a celor prevăzute în statutul organizaţiei, şi-a exercitat atribuţiile de administrare şi gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole şi silvice) ce aparţin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entităţii pe care o conducea, care şi-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esenţă, în neplata unor obligaţii contractuale. Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic şi funciar al Academiei Române, între Fundaţia Patrimoniu şi mai multe societăţi comerciale au fost încheiate contracte şi acte adiţionale privind arendarea şi concesiunea de terenuri ce aparţineau instituţiei respective”, se arată în comunicatul citat.

Procurorii apreciază că exercitarea autorităţii de către Alexandru Bogdan s-a făcut cu rea-credinţă şi cu intenţia directă de favorizare a partenerilor, ceea ce a avut ca rezultat păgubirea Academiei Române. Aceste aspecte reies, potrivit DNA, din „caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale şi lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv şi în concret interesele ale Academiei Române”.

Prejudiciul produs în dauna Academiei Române a fost stabilit la suma de 3.757.860 de euro.

„Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului Bogdan Alexandru, până la concurenţa sumei de 3.757.860 euro, reprezentând valoarea prejudiciului”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata