Academicienii Ionel Vlad, Viorel Barbu şi Victor Voicu candidează pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române

1

Academicienii Ionel Vlad, Viorel Barbu şi Victor Voicu candidează, marţi, 8 aprilie, pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române.

Prin câştigarea alegerilor, unul dintre cei trei candidaţi îi va succede în funcţie acad. Ionel Haiduc, care a obţinut un al doilea mandat la preşedinţia Academiei Române în urma alegerilor desfăşurate pe 9 aprilie 2010.

Regulamentul privind alegerea preşedintelui şi a noii conduceri a Academiei Române prevede că Adunarea generală, convocată de preşedintele Academiei cu cel puţin 15 zile înainte, stabileşte numele celor care vor fi înscrişi pe buletinele de vot. Aceasta alege o Comisie de supraveghere a votării şi de numărare a voturilor. Fiecare candidat poate propune un membru al comisiei. Comisia este aleasă prin vot deschis şi dispune tipărirea buletinelor de vot, asigură urnele (de preferinţă transparente).

Preşedintele Adunării va da cuvântul candidaţilor înscrişi pe buletine pentru a-şi prezenta programele proprii (10-12 minute fiecare). Membrii Academiei pot adresa întrebări candidaţilor.

După difuzarea buletinelor participanţii votează, rezultatele urmând să fie anunţate de preşedintele comisiei.

La turul I, preşedinte este ales cel care este preferat în două treimi din voturile exprimate. În caz că nu se realizează această situaţie, la turul II participă numai primii doi clasaţi. Dintre aceştia se alege cel care întruneşte majoritatea simplă a voturilor exprimate.

Alegerea vicepreşedintelui şi secretarului general al Academiei Române va avea loc în cadrul Adunării generale a Academiei Române, cel mai târziu la 21 de zile de la alegerea preşedintelui, cel mai probabil pe 28 aprilie.

Născut pe pe 22 septembrie 1943, acad. Ionel Valentin Vlad, în prezent vicepreşedinte al Academiei, este inginer electronist, cercetător ştiinţific I la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti.

A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, în 1966 şi a susţinut cursuri şi conferinţe la Universitatea Bucureşti — Facultatea de Fizică/ Școala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita „La Sapienza” din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School „Trends in Contemporary Optics”, (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franţa) etc.

Vlad este membru titular al Academiei Române din 2009 (corespondent — 1991).

În anul 2008 a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Serviciu credincios” în grad de Cavaler.

Viorel Barbu, actualul preşedinte al Secţiei de Știinţe Matematice a Academiei, s-a născut pe 14 iunie 1941 la Deleni, judeţul Vaslui, fiind membru titular al Academiei Române din 1993 şi fost vicepreşedinte al instituţiei (1998 — 2002).

Barbu a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde şi-a luat şi doctoratul în 1969.

A fost profesor invitat la universităţi din Franţa, Italia şi SUA, iar din 1980 este profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, unde a fost decan (1976 — 1981) şi rector al universităţii în perioada 1981 — 1989.

În 1972, a obţinut premiul „S. Stoilov” al Academiei Române, fiind ales Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi profesor de onoare al Universităţii Wuhan (China).

Este membru al Academiei Europene de Știinţe din octombrie 2008.

Născut pe 29 iunie 1939, la Bolovani, Dâmboviţa, Victor A. Voicu, este medic şi farmacolog, membru titular al Academiei Române din 2001,

Preşedinte al Secţiei de Știinţe Medicale din Academia Română, Victor Voicu a fost secretar general al Academiei din 2002 în 2006.

Victor Voicu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în 1962, şi şi-a luat doctoratul în farmacologie în 1971.

A fost şeful Catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, directorul Centrului de Cercetări Știinţifice Medico-Militare, preşedintele Consiliului Știinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică şi profesor invitat la Universitatea Harvard în 1992.

În 2001, A obţinut Medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.

Victor Voicu a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler în 2002.

Cel mai înalt for cultural şi ştiinţific al ţării, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, Academia Română are, în prezent, 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 118).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata