Acordul cu FMI trebuie dus până la capăt

19

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a afirmat, după întâlnirea de la sediul Ministerului Muncii cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că acordul cu FMI nu trebuie întrerupt.

Acordul cu FMI, a spus Mihai Şeitan, ‘trebuie dus până la capăt’, în replică la unele controverse din mediul politic şi cel de afaceri privind continuarea colaborării României cu Fondul.
La rândul său, şeful delegaţiei FMI prezente la Bucureşti, Jeffrey Franks, a afirmat la un post privat de televiziune că executivul român apreciază rezultatele acordului încheiat cu fondul şi doreşte continuarea acestuia.

‘România este ţară suverană şi dacă guvernul ţării decide că este mai bine să întrerupă acordul cu FMI, atunci ne pot cere să meargă pe drumul propriu. Dar guvernul nu vede lucrurile în acest fel. Guvernul este de părere că jucăm un rol extrem de pozitiv, iar intenţia noastră este să ajutăm cât ne stă în puteri pentru ca România să iasă din recesiune’, a declarat şeful misiunii FMI în România.

După discuţiile avute cu oficiali ai MMFPS, Jeffrey Franks a spus că pe agenda s-a aflat implementarea legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, astfel încât aceasta să producă efecte începând cu 1 ianuarie 2011. De asemenea, a fost evaluat stadiul proiectului legii sistemului unitar de pensii publice, aflat încă în dezbaterea Parlamentului dar care, în septembrie, ar putea fi finalizat.

Discuţiile au vizat şi sporirea flexibilităţii pieţei locale a muncii astfel încât angajatorii nu numai să concedieze mai uşor, dar şi să poată semna contracte de muncă în condiţii mai lejere.
‘Am discutat despre faptul că, în viitor, este foarte important pentru România să aibă o legislaţie flexibilă a muncii care să genereze un spor al productivităţii, element-cheie pentru dezvoltarea economică’, a spus Jeffrey Franks, după întâlnirea de la MMFPS.

Potrivit ministrului Mihai Şeitan, un aspect legislativ care ar trebuie corectat în viitorul Cod al Muncii se referă la angajarea zilierilor. De concluziile misiunii FMI în România depinde acordarea celei de-a cincea tranşe de împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata