Adi Cristi a vândut „Trustul de Presă 24 ORE”

3

– Primul ziar ieşean apărut după evenimentele din Decembrie 1989 şi-a schimbat proprietarul. În data de 19 mai, a fost semnat un act adiţional la Actul Constitutiv al SC „Trustul de Presă 24 ORE” SRL, conform căruia Adrian Rosentzveig (cunoscut sub pseudonimul jurnalistic Adi Cristi), unic asociat şi administrator al Societăţii Comerciale „Trustul de Presă 24 ORE” SRL, se retrage din societate şi din funcţia de unic administrator al acesteia.

 

Conform contractului de cesiune de părţi sociale autentificat la Biroul Notarilor Publici Necula Ioana şi Mahu Maria-Cristina, părţile sociale deţinute de Adi Cristi au fost cesionate către Cătălin Gheorghe Crişu (născut la data de 16 martie 1971) şi Constantin Rădeanu (30 aprilie 1970), aceştia devenind asociaţi în cote egale şi administratori cu puteri depline.

 

Cine sunt noii proprietari ai Trustului 24 ORE?

Despre Cătălin Gheorghe Crişu nu sunt disponibile foarte multe informaţii. Ştim doar că este vecin cu Adrian Rosentzveig şi că numele său a apărut pe lista păgubiţilor ieşeni la FNI, în anul 2000. De asemenea, el mai apare ca asociat şi administrator la societatea „Dami” SRL Iaşi, firmă care şi-a suspendat activitatea în aprilie 2009.

În schimb, conform site-ului iasicastiga.ro, Constantin Rădeanu poate fi considerat unul dintre milionarii în euro ai Iaşului. Sursa menţionată susţine că, înainte de 1989, acesta a fost chelner la restaurantul Unirea, apoi a făcut comerţ în Polonia şi Germania, aşa cum au procedat mulţi tineri cu simţ de afaceri în vremea respectivă. Revenit în ţară cu un mic capital, s-a apucat de afaceri, a intrat în relaţii cu mai celebrul Sorin Ovidiu Vântu, a creat primul centru comercial en-gross din Iaşi, la Siraj, iar în anul 2000 a fost preşedinte al echipei de fotbal Politehnica Iaşi.

Cu doi ani înainte, în 1998, s-a înscris în Partidul Moldovenilor, condus de Constantin Simirad, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, pe atunci primar al Iaşului. De altfel, Simirad i-a botezat şi un copil lui Rădeanu. A fost şi consilier judeţean, dar a renunţat la politică şi s-a dedicat afacerilor, fiind cunoscut în mediul local datorită „învârtelilor” sale pe piaţa imobiliară.

În prezent, mai figurează ca asociat la „Euro Market” SRL, „Euro Market Junior” SRL şi „Top Car Junior”, dar performanţele financiare ale acestor firme până la finalul anului 2008 sunt modeste, în comparaţie cu averea lui Rădeanu, care era evaluată în urmă cu trei ani, de sursa citată, la 11 milioane de euro. Trebuie subliniat, însă, că pe societatea „Euro Market Junior” figurează, la data de 31 decembrie 2008, active imobilizate evaluate la 8,1 milioane RON.

 

Care ar putea fi miza cumpărării “Trustului de Presă 24 ORE”?

Ziarul 24:ORE, marca principală (neînregistrată la OSIM!!!) ca notorietate a „Trustului de Presă 24 ORE” SRL, este prima publicaţie privată apărută în Iaşi după evenimentele din Decembrie 1989.

Cititorii de presă din acele timpuri îşi amintesc de cozile imense de la chioşcurile de vânzare a ziarelor, principalul titlu solicitat fiind 24:ORE. Treptat, pe piaţa locală au mai apărut şi alte ziare, care au depăşit în tiraj 24:ORE, dar publicaţia a rezistat şi ca urmare a unei politici editoriale „decente”, precum şi datorită fluxului financiar asigurat de tipografia Trustului. Deşi presa ieşeană a fost afectată, mai ales în ultimii ani, de probleme financiare, dovadă fiind şi publicaţiile care şi-au încetat apariţia, cu toate că la un moment dat erau poziţionate optim pe piaţă, 24:ORE continuă să apară. Până când?

Aceasta este o întrebare la care probabil vom afla răspunsul în lunile următoare, în funcţie de planurile pe care le au noii patroni ai „Trustului de Presă 24 ORE” SRL. Societatea nu este deloc una performantă: la finalul anului 2008, firma avea o cifră de afaceri de 177.883 RON, venituri totale de 198.160 RON şi cheltuieli totale de 411.610 RON, înregistrând, aşadar, o pierdere de 213.450 RON.

La data de 31 martie 2010, „Trustul de Presă 24 ORE” SRL avea datorii la bugetul de stat de 33.595 RON, restanţe de 23.637 RON la bugetul asigurărilor sociale de stat, 736 RON la şomaj şi 8.003 RON la bugetul de sănătate.

Aşadar, firma în cauză are o poziţie financiară destul de şubredă. Să fi fost atraşi noii patroni de dorinţa de a tipări formulare tipizate la tipografia Trustului? Era mai simplu să-şi cumpere o tipografie nouă sau să achiziţioneze ca activ tipografia de la „24 ORE”.

În schimb, „Trustul de Presă 24 ORE” SRL are active imobilizate (clădiri şi terenuri) cu o valoare contabilă de 919.026 RON. Sediul societăţii, cuprinzând, printre altele, redacţia şi tipografia, se află în zona centrală a Iaşului, vizavi de Hotel Europa…

Concluzionând, putem aprecia că Rădeanu şi Crişu nu au achiziţionat firma lui Adi Cristi pentru ziarul 24 ORE şi nici pentru tipografie, ci doar pentru terenul din Elena Doamna, o zonă pe care din ce în ce mai mulţi „rechini imobiliari” afectaţi de criză încearcă să o valorifice…

CITITI SI

Jocuri imobiliare murdare: un parc din centrul Iaşului este distrus, pe motiv că… nu apare în PUG!


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata