„Aferim!” de Radu Jude va avea premiera mondială la Berlinale

19

Filmul „Aferim!” în regia lui Radu Jude, singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, va fi avea premiera mondială miercuri, de la ora 17,00, ora României, la Berlinale Palast, informează un comunicat al producătorului peliculei, HiFilm.

Premiera mondială va avea loc în prezența actorilor Teodor Corban, Cuzin Toma, Mihai Comănoiu, Alexandru Dabija, a regizorului Radu Jude și a producătorului Ada Solomon. De asemenea, vor fi prezenți la eveniment coscenaristul Florin Lăzărescu, monteurul Cătălin Cristuțiu, scenografa Augustină Stanciu, designerul de costume Dana Păpăruz.

Echipa filmului va păși pe covorul roșu începând cu ora 16,30 și va putea fi urmărită într-o transmisiune live și pe pagina oficială a festivalului: www.berlinale.de/en/im_fokus/live-streaming/index.html.

După premiera mondială, o parte din echipa filmului va participa la o sesiune specială de întrebări și răspunsuri, care va avea loc la Berlinale Open House.

„Aferim!” este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Radu Jude intră în competiție cu nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway sau Jafar Panahi.

Juriul Berlinale 2015 este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Bruhl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriță, Franța) și Matthew Weiner (producător /scenarist, SUA).

Juriul va decide câștigătorii celor opt premii — Ursul de Argint pentru o contribuție artistică remarcabilă (acordat pentru imagine, montaj, muzică, costume sau scenografie), Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun regizor, Premiul Alfred Bauer dedicat unui film ce deschide noi perspective cinematografice, Premiul Juriului, precum și marele trofeu, Ursul de Aur, acordat producătorului.

Trofeele vor fi decernate în cadrul ceremoniei care va avea loc sâmbătă seară la Berlinale Palast.

„Aferim!” este unul dintre cele mai așteptate filme ale Festivalului de la Berlin. Prestigioasa revistă de specialitate „IndieWire” a inclus pelicula în topul lungmetrajelor pe care editorii publicației le recomandă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata