AFIR: Rapoartele de control pentru firmele braşovene suspectate de fraudă cu fonduri europene, transmise DNA şi DLAF

0

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a demarat controale, încă din luna aprilie, la cele patru societăți din județul Brașov suspectate de fraudă cu fonduri europene, iar în urma verificărilor au fost luate măsuri administrative conform prevederilor legale, rapoartele de control fiind transmise atât Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), cât și Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a anunțat, miercuri, AFIR.

De asemenea, Agenția a constatat deficiențe și în modul de instrumentare a diverselor etape de obținere a finanțării și de implementare a proiectelor, săvârșite de către personalul OJFIR Brașov, iar în acest sens au fost demarate procedurile pentru verificarea modului de îndeplinire de către personalul Agenției a atribuțiilor de serviciu și au fost aplicate sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare.

„Proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală ale căror beneficiari sunt SC Andrasel Spaco 2011 SRL, SC Casiopeia Spaco SRL, SC Romagrafeed 2009 SRL și SC Romagra Otis SRL și cauzele care sunt anchetate de către procurorii DNA, au făcut deja obiectul unor verificări interne ale AFIR, în urma cărora Agenția a luat măsurile administrative conform prevederilor legale. AFIR, prin departamentele de specialitate, a întocmit două rapoarte de control încă din data de 25 aprilie 2014, pentru SC Andarsel Spaco 2011 SRL și SC Casiopeia Spaco SRL și în data de 6 iunie 2014, pentru SC Romagrafeed 2009 SRL și SC Romagra Otis SRL”, se arată într-un comunicat al AFIR, remis miercuri.

În urma controalelor efectuate, AFIR a constatat suspiciuni de fraudă cu privire la modul de obținere a finanțării și de implementare a proiectelor, drept pentru care, în conformitate cu prevederile OUG nr. 66/ 2011 (privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/ sau a fondurilor publice naționale aferente acestora aprobată prin Legea nr. 142/ 2012, cu modificările și completările ulterioare), au fost întocmite rapoartele de control care au fost transmise atât Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF), cât și Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Având în vedere constatările privind suspiciunea existenței unor fapte penale, în baza aceluiași act normativ menționat, AFIR a emis decizii de instituire a măsurilor asiguratorii asupra întregii sume decontate beneficiarilor în data de 28 aprilie 2014 pentru SC Andarsel Spaco 2011 SRL și SC Casiopeia Spaco SRL și în data de 12 iunie 2014 pentru SC Romagrafeed 2009 SRL și SC Romagra Otis SRL. Aceste decizii au fost comunicate organelor fiscale competente în vederea punerii în aplicare, conform legii.

De asemenea, AFIR a constatat deficiențe în modul de instrumentare a diverselor etape de obținere a finanțării și de implementare a proiectelor, săvârșite de către personalul OJFIR Brașov, iar în acest sens au fost demarate procedurile pentru verificarea modului de îndeplinire de către personalul Agenției a atribuțiilor de serviciu și au fost aplicate sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare.

Cercetările interne desfășurate de AFIR, în limitele competențelor legale, au vizat respectarea procedurilor de lucru de către personalul AFIR implicat în analizarea suspiciunii de creare a condițiilor artificiale necesare pentru a beneficia de finanțare pentru proiectele beneficiarilor menționați.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) derulează în prezent o anchetă la sediul Oficiului județean Brașov al AFIR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata