Alba: Epava avionului căzut în Apuseni, dezmembrată și transportată în Horea

18

Epava avionului prăbușit luni în Munții Apuseni a fost, miercuri, 22 ianuarie, dezmembrată și transportată cu tractoare în Horea, comună pe raza căruia s-a produs accidentul aviatic din Munții Apuseni.

Operațiunea de dezmembrare a epavei, desfășurată sub monitorizarea unor inspectori ai Autorității Aeronautice, a durat în jur de cinci ore. Treptat, piese din avion au fost tăiate și duse cu tractorul de la locul accidentului până la un drum forestier, la circa doi kilometri distanță. De aici, piesele au fost încărcate pe un trailer, fiind duse în centrul de comună, în localitatea Horea, situată la circa 15 kilometri distanță de locul în care s-a prăbușit aeronava. Acestea vor rămâne peste noapte în locul în care se ține târgul comunal, sub supravegherea unui echipaj al jandarmeriei.

Potrivit secretarului Primăriei Horea, Corneliu Olar, în transportul pieselor epavei au fost folosite tractoare ale localnicilor, care s-au mobilizat în acest sens.

Locul în care a avut loc accidentul a fost securizat încă din seara de luni de către Jandarmerie, care, după finalizarea cercetărilor de către procurori, criminaliști și specialiști în aviație, la fața locului, și evacuarea epavei, a părăsit zona.

Două persoane au decedat și cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului și victimele au fost descoperite de către un pădurar din Alba.

Pilotul Adrian Iovan a murit ca urmare a unui șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute.

A doua victimă, sublocotenentul Aurelia Ion, ofițer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din București, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunerea la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic.

Procurori ai Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus miercuri începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs luni în Munții Apuseni pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranța zborului, și vătămare corporală din culpă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata