Alba: Medicii răniţi în accidentul aviatic nu au pretenţii civile

0

Cei trei medici răniţi în accidentul aviatic din Munţii Apuseni internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj – Valentin Calu, Sorin Ianceu şi Cătălin Pivniceru – au fost audiaţi de procurori în calitate de martori, şi nu de părţi vătămate, aceştia declarând anchetatorilor că nu au niciun fel de pretenţii civile.

‘Au fost audiate victimele care au fost internate la Cluj şi ele au decis că nu au niciun fel de pretenţii civile şi au optat pentru a fi audiate în calitate de martor. Au fost de acord să fie audiate în calitate de martor’, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul anchetei, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr.

El a menţionat că până miercuri au fost audiate în acest caz peste 20 de persoane, toate în calitate de martor, printre acestea regăsindu-se medicii răniţi în accident, personal SMURD, jandarmi, localnici, personal silvic, dar şi conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, respectiv colonel Dorel Sofica, cel care a coordonat căutările, şi colonel Cornel Oprişa, adjunctul şefului ISU, care a coordonat în teren acţiunea de găsire a avionului.

‘Ancheta a continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstanţele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului, respectiv au fost audiaţi în calitate de martori personal ISU, jandarmi, medici de urgenţă, personal silvic. De asemenea, localnicii care au ajuns la locul accidentului şi au contribuit la salvarea victimelor’, a declarat Augustin Lazăr.

El a menţionat că au fost audiate şi cele două voluntare SMURD din Cluj care au ajuns primele la locul accidentului, precum şi un medic de la SMURD Alba Iulia.

Potrivit acestuia, audierile în zona Cîmpeni-Alba Iulia vor fi terminate cel mai probabil până la sfârşitul săptămânii, când va putea fi efectuată şi o evaluare a mijloacelor de probă în dosar.

‘Până atunci se vor efectua şi sunt în curs acum examinări pentru mijloacele materiale de probă, respectiv s-au ridicat de la faţa locului 11 colete, care conţin diverse obiecte, fragmente, bunuri aparţinând victimelor. Ele au fost introduse în colete, care sunt sigilate şi care sunt ţinute la dispoziţia specialiştilor pentru examinare. Pe baza acestor examinări, se va putea face o evaluare către sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare’, a menţionat procurorul Lazăr.

Acesta a declarat că au fost depuse la dosar documentele relevante pentru clarificarea circumstanţelor accidentului, cum ar fi jurnalul de acţiune ISU. De altfel, de la toate unităţile care au acţionat se vor depune jurnalele de acţiune pentru a se vedea modul în care au fost efectuate activităţile de către fiecare dintre aceste acţiuni, a precizat Augustin Lazăr.

‘Noi vom efectua toate audierile care sunt de făcut pentru a clarifica situaţia din punctul de vedere al conduitelor instituţiilor care au acţionat aici şi cu privire la actele care trebuie depuse la dosar, cu privire la situaţia mijloacelor materiale de probă la locul accidentului. S-au redactat procesele verbale de cercetare la faţa locului, s-au depus planşele fotografice, s-au depus CD-uri, DVD-uri cu înregistrările video efectuate la locul accidentului şi aşa mai departe”, a mai spus procurorul Lazăr.

Întrebat dacă prefectul de Alba va fi audiat, acesta a spus că vor fi audiate instituţiile care au acţionat efectiv şi care au fost acolo, care au fost implicate în acţiune. ‘Pe noi ne interesează cei care au perceput prin propriile simţuri ceea ce s-a întâmplat la faţa locului’, a subliniat procurorul Lazăr.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul PCA Alba Iulia au dispus săptămâna trecută începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului, şi vătămare corporală din culpă.

Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la 1.600 de metri altitudine. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului şi victimele au fost descoperite de către trei săteni din Horea, judeţul Alba. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata