Alba: Parastas la şase luni de la producerea accidentului aviatic din Apuseni, pe Vârful Petreasa

23

Un parastas de pomenire a victimelor accidentului aviatic produs, în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, a avut loc sâmbătă, la împlinirea a șase luni de la tragedie, în locul în care a căzut aeronava, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, slujbă la care au fost prezenți apropiați ai pilotului Adrian Iovan și în jur de o sută de localnici din Horea.

Slujba religioasă a fost oficiată de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Irineu, împreună cu un sobor de preoți.

La fața locului, localnici din Horea au amenajat într-un foișor de lemn un ‘altar’, unde, alături de crucea pe care aceștia au pus-o aici a doua zi după accident, au fost expuse fotografii cu Aura Ion și Adrian Iovan, precum și unele realizate, de-a lungul vieții, chiar de către pilot.

Fosta soție a pilotului, Romanița Iovan, a depus o coroană de flori albe, cu mesajul ‘Poate, din cer, pe avion stelar, la manșă cu luceafărul de seară, să mai cobori la Albert (fiul lui Adrian Iovan — n.red.) și, arar, să-l vezi cum crește, ca să nu te doară’.

La parastas a fost prezent și Argentin Todea, unul dintre cei trei săteni din Horea care au descoperit epava avionului și victimele accidentului.

Pentru a putea asista la slujba religioasă, cei prezenți au fost nevoiți să străbată o distanță de 15 kilometri din centrul localității Horea până în apropierea locului în care a avut loc accidentul, iar de aici au urcat, pe jos, prin pădure, alți circa doi kilometri.

La Căminul Cultural din Horea va avea loc și o pomană oferită, în amintirea celor decedați, de către Romanița Iovan, sprijinită de autoritățile locale.

O slujbă religioasă în memoria lui Adrian Iovan și a studentei Aurelia Ion a avut loc la locul accidentului și la 40 de zile de la producerea tragediei.

La slujbă nu au fost prezenți, nici atunci și nici acum, cei cinci supraviețuitori ai accidentului aviatic sau familia Aureliei Ion.

Două persoane au decedat și cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie, într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.

Cauza morții pilotului Adrian Iovan a fost șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata