Alba: Parastas pentru Adrian Iovan şi Aurelia Ion în Apuseni, la locul accidentului aviatic

26

O slujbă de pomenire a victimelor accidentului aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni a avut loc sâmbătă, 22 februarie, în locul în care a căzut aeronava, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, parastas la care au fost prezenţi rude, prieteni ai pilotului Adrian Iovan şi aproape de trei sute de localnici din Horea.

Sâmbătă, de Moşii de iarnă, în ziua în care în Biserica Ortodoxă Română are loc pomenirea generală a morţilor, la crucea amplasată de localnicii din Horea a doua zi după accident în locul în care a căzut avionul, un sobor de preoţi, printre care şi stareţul mănăstirii Dumbrava, Vasile Crişan, a oficiat un parastas, la 40 de zile, în memoria lui Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion. În sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşatei Judecăţi, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi şi pentru cei care au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară.

La slujbă a fost prezentă şi fosta soţie a pilotului, Romaniţa Iovan, venită în Horea împreună cu un grup de prieteni. Au fost prezenţi şi moţi care au participat la acţiunea de căutare a epavei şi la salvarea celor patru medici şi a copilotului, precum şi oameni simpli care au ţinut să fie prezenţi la parastas. Mare parte din aceştia din urmă au străbătut pe jos sau cu tractoare cu remorci cei circa 15 kilometri din centrul localităţii Horea până în apropierea locului în care a avut loc accidentul iar de aici au urcat, tot pe jos, prin pădure alţi circa doi kilometri.

La finalul slujbei, apropiaţii lui Adrian Iovan au lansat spre cer lampioane roşii, în formă de inimă, în memoria pilotului.

Romaniţa Iovan le-a mulţumit oamenilor din Horea pentru ajutorul dat şi pentru ceea ce au făcut. ‘Faptul că mai există omenie în ţara asta este nemaipomenit. Omenia este aici la înălţime, la 1.400 de metri’, a declarat fosta soţie a pilotului, care le-a cerut şi jurnaliştilor prezenţi să se roage pentru Adrian Iovan şi Aurelia Ion.

În coroana depusă de fosta soţie pe crucea de la locul accidentului se afla şi un avion de Lego, cel mai probabil confecţionat de fiul pilotului.

Moţii care au asistat la slujbă au primit colivă, colaci şi vin.

Familia pilotului a pregătit şi o masă, pentru aproximativ 300 de persoane, la căminul cultural din satul Giurgiuţ.

La slujbă nu au fost prezenţi cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic şi nici familia Aureliei Ion.

Cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic.

Două persoane au decedat şi cinci a fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.

Epava avionului şi victimele au fost descoperite de trei săteni din Horea, judeţul Alba. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata