Alexandru Bocăneţ, regizorul care a revoluţionat divertismentul de televiziune

23

Numele lui este sinonim cu spectacolele de divertisment tv din anii ’60 – ’70. Divertisment de calitate, care reunea doar nume mari ale muzicii şi comediei româneşti. Prietenii şi apropiaţii îi spuneau Andu. Pentru cei care i-au apreciat creaţia el rămâne unicul Alexandru Bocăneţ, de la a cărui naştere se împlinesc, la 15 februarie, 70 de ani.

S-a născut în 1944, în Bucureşti, şi a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie, secţia regie, în 1968.

Încă din timpul studenţiei a venit în Radioteleviziune, în septembrie 1966, şi a creat emisiuni muzicale care au impus un stil aparte. Și-a pus amprenta definitiv pe spectacolul de divertisment, care era în permanenţă un eveniment artistic. Și-a îndreptat interesul încă de la început spre regia de montaj, tăierea cadrelor reprezentând unul din succesele emisiunilor sale — o tăietură rapidă, prinsă pe fraza muzicală.  

A revoluţionat divertismentul de televiziune, transformându-l într-un adevărat spectacol. Creaţiile sale, care sunt vizionate cu plăcere şi în prezent, cuprindeau umor de bună calitate, muzică scrisă de mari compozitori special pentru emisiunile respective, mari artişti care şi-au pus talentul în slujba spectacolului.

A fost ”părintele” seriei de emisiuni de divertisment ”Profil pe 625 de linii” — cu neuitatul trio format din Anda Călugăreanu, Florian Pittiş şi Dan Tufaru, dar şi al emisiunii ”Gala Lunilor” — cu Florin Piersic, Carmen Stănescu, Stela Popescu şi orchestra condusă de Sile Dinicu—  acestea reprezentând un adevărat punct de cotitură în istoria televiziunii.

”Bucuria lucrului de zi cu zi şi, nu de puţine ori, şi de noapte, lângă acest artist de mare calitate umană şi profesională, stârnea, prin contaminare, o mare dragoste pentru meseria de teleast a celor din jurul lui. În principal eram o echipă, poate singura de asemenea calibru din istoria TVR: Doina Levintza, soţie şi scenograf, Oleg Danovski şi Cornel Patrichi — coregrafi, Mircea Gherghinescu şi George Grigorescu — imaginea, Alexandra Dorobanţu şi Dan Nanoveanu — montaj film şi subsemnatul — scenarii şi texte”, mărturisea, într-un interviu, Ovidiu Dumitru, unul dintre colegii care au lucrat alături de el, zi şi noapte.

Acesta îşi amintea că în perioada în care lucra cu Alexandru Bocăneţ la ”Profil pe 625 de linii”, el realiza montajele muzicale pentru coloana sonoră, textele cupletelor, stabilea apoi dansurile cu Oleg Danovski (mai târziu, cu Cornel Patrichi) şi, în cele din urmă, cu Doina Levintza stabilea costumele şi decorul, acea alternanţă de alb-negru, specifică unui curent pe atunci la modă, Cp-art.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata