Alexandru Mazăre a fost anunţat de procurori că este acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii

4

Senatorul PSD Alexandru Mazăre a declarat joi că procurorii DNA l-au anunțat că a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și fals în declarații, în dosarul în care fratele său, primarul Radu Mazăre, este cercetat pentru luare de mită.

„Mi s-au adus acuzațiile, complicitate la mită și fals în declarații. Voi da toate lămuririle și toate explicațiile în fața unui judecător și acolo voi demonstra că sunt nevinovat. Înțelegeți cu toții că este un an electoral, face parte din jocul electoral din păcate. Refuz să mai joc rolul în această telenovelă numită telejustiție”, a declarat Alexandru Mazăre la ieșirea din sediul DNA.

Senatorul a adăugat că nu are nicio interdicție în acest dosar și este convins că fratele său va fi lăsat în libertate de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Senatorul PSD Alexandru Mazăre s-a prezentat joi la DNA, pentru a fi audiat în dosarul de corupție al fratelui său, primarul Radu Mazăre.

În referatul întocmit de DNA se arată că o parte din banii primiți de Radu Mazăre ca mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern ar fi ajuns într-un cont al lui Alexandru Mazăre deschis în Israel.

„Traseul mitei a fost următorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societății Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 și suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 și în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeași bancă — Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeași dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operațiunile prin care frații Mazăre au primit sumele de bani sus-menționate au avut ca justificare ‘fees’ — onorariu”, susține DNA.

Radu Mazăre și omul de afaceri Avraham Morgenstern sunt cercetați de DNA pentru fapte de corupție.

„La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanța, a lansat Programul de construire locuințe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanța. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să își asigure câștigarea licitației, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanța suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susținea DNA într-un comunicat.

DNA preciza că banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA — circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Radu Mazăre”, susțin procurorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata