Alpinism: În premieră, doi români nominalizaţi la Pioletul de Aur

19

În premieră, doi membri ai Clubului Alpin Român, Cosmin Andron şi Cristina Pogăcean, au fost incluşi pe listele pentru Pioletul de aur 2014, unul din cele mai prestigioase premii oferite în alpinism, acordat anual, din 1991, de către revista franceză Montagnes şi organizaţia Groupe de Haute Montagne.

 Criteriile care stau la baza selecţiei juriului sunt nivelul tehnic şi angajamentul alpiniştilor, originalitatea în alegerea obiectivului, natura inovatoare cu privire la modul de a conduce ascensiunea.

Cei doi români aleşi pentru a participa la această selecţie sunt amândoi ardeleni.

Cosmin Andron, 37 de ani, este din Baia Mare şi şi-a descoperit pasiunea pentru alpinism la vârsta de 13 ani, când a trăit prima experienţă montană, în apropiere de oraşul natal.

„De-a lungul anilor, hobby-ul lui Cosmin s-a dovedit a fi un mod de viaţă, acesta având în palmares numeroase expediţii în Europa, America, Asia şi Africa. În paralel, este doctor în filosofie al Universităţii din Londra, unde a profesat în perioada 2000-2004. Ghid montan, mountain trainer şi instructor de ski, sunt alte câteva ocupaţii ale alpinistului”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis vineri.

Lui Andron, experienţe unice din China şi Tibet, unde a escaladat în premieră mondială mai multe cascade de gheaţă, sau cele din Alaska sau Tanzania, i-au întărit pasiunea pentru alpinism.

Prezenţa pe listele de la Pioletul de aur a adus-o experienţa de anul trecut, când a escaladat în premieră mondială vârful Gandharva Chuli – 6.248 m (Himalaya, regiunea Annapurna), alături de Cristina Pogăcean.

Fostă atletă de performanţă în vârstă de 30 de ani, Cristina Pogăcean, născută la Târgu Mureş, practică alpinismul din 2004 în cadrul Clubului Alpin Român, Secţia Cluj, după nouă ani de atletism. Ea a participat la numeroase competiţii de bouldering, escaladă sportivă, escaladă pe gheaţă şi dry-tooling, obţinând numeroase premii şi medalii.

„La sfârşitul lunii martie 2014 vom afla dacă Cosmin şi Cristina se numără printre cele 6 nominalizări finale la Pioletul de Aur. Premiile sunt acordate anul acesta în perioada 26-29 martie, la Chamonix, Mont Blanc, de către un juriu alcătuit din George Lowe (USA), Erri de Luca (Italia), Catherine Destivelle (Franţa), Denis Urubko (Rusia), Sungmuk Lim (Korea) şi Karin Steinbach (Germania)”, se mai spune în comunicatul citat.

Clubul Alpin Român, înfiinţat pe 18 martie 1934 la Bucureşti la iniţiativa Grupării alpine, este o organizaţie cu tradiţie în ce priveşte organizarea de activităţi montane.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata