Amendă de circa 16 milioane de euro pentru cartelul contoarelor

13

Consiliul Concurentei a oferit o amendă record de aproximativ 16 milioane de euro. Acesta este recordul anului trecut pentru cinci firme care instalau contoare pentru măsurarea consumului de energie electrică. Penalizați sunt şi un distribuitor, dar şi un furnizor de curent.

Conform inspectorilor de concurenţă, companiile şi-au împărţit licitaţiile aranjate de distribuitorii de energie pentru cumpărarea de astfel de echipamente. Inspectorii susțin şi că angajaţi ai Electrica s-ar fi consultat cu aceste firme atunci când au elaborat caietele de sarcini pentru licitaţii. Efectul a fost creşterea artificială a preţurilor la contoare, iar costurile se regăseau în facturile plătite de toţi consumatorii.

Consiliul Concurenţei a idicat Autorităţii de Reglementare în Energie să verifice impactul acestor înţelegeri în facturi. A fost o înţelegere care s-a întins pe o perioadă de opt ani.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost deschisă în 2015 şi a vizat la început 7 firme, dar una dintre ele a cooperat cu inspectorii şi a scăpat de amendă.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Vrem să recuperăm și prejudiciul cauzat clienților și atunci discutăm cu Autoritatea de reglementare, ANRE, ca în viitor în calculul tarifului de distribuție să facă o reducere astfel încât să se recupereze paguba generată prin aceste trucări de licitație”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata