Amplă acţiune de ecologizare în Deltă cu prilejul Zilei Internaţionale a Dunării

0

Câteva sute de copii și adulți au participat, luni, de Ziua Dunării, la o amplă acțiune de ecologizare în Rezervația Biosferei Delta Dunării, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD).

Acțiunile de strângere a deșeurilor de pe malurile fluviului s-au desfășurat în șapte localități situate în zone diferite ale Rezervației. Astfel, pe brațul Sulina, un grup de 30 de voluntari a curățat malul Dunării din apropiere de localitatea Ilganii de Sus, alți aproape 30 de voluntari strângând pet-urile din apropiere de localitatea Maliuc.

‘Organizăm frecvent acțiuni de salubrizare a malurilor Dunării, iar cea de astăzi (luni, nn) nu este prima din acest an. Copiii de la școală aruncă deșeurile la gunoi, dar malurile se umplu de pet-uri aduse din localitate fie de vânt, fie de animale. Copiii sunt uneori stimulați de Primărie cu dulciuri, după posibilități’, a declarat  Alina Mititelu, angajată a Primăriei comunei Maliuc.

Cel mai mic dintre participanții la acțiunea desfășurată în apropiere de Maliuc, Ionuț Sebastian, are șapte ani și spune că învață în clasa I la școala din localitatea Gorgova. Știe să folosească cleștele pentru deșeuri, dar preferă să intre printre pietrele de pe dig pentru a scoate un pet neobservat de ceilalți voluntari.

De asemenea, elevii școlii din localitatea Crișan, situată pe brațul Sulina al Dunării, au participat în ultima săptămână la mai multe acțiuni prilejuite de Ziua Dunării, potrivit reprezentanților Administrației Rezervației. ‘De aproape o săptămână ne pregătim pentru acest eveniment. Copiii au realizat postere despre Deltă, Dunăre și au învățat și poezii’, a afirmat Monica Cacencu, agent ecolog al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Mădălina Iuliana Ciopârceanu, în vârstă de opt ani, a învățat de exemplu cum se fac nuferii din hârtie.

‘Se iau șase foi, se îndoaie și apoi se fac ca niște bărcuțe. Apoi, se leagă cu un elastic și se mai îndoaie o dată părțile. Dacă vreți, îl și colorăm’, spune Mădălina.

Potrivit președintelui SDD, Liviu Mihaiu, acțiuni similare celor de la Maliuc și Crișan s-au desfășurat și în Sfântu Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, localități situate pe brațul Sfântu Gheorghe al Dunării, precum și și localitățile Gorgova și Partizani.

‘Lipsa unui sistem integrat de management a deșeurilor transformă Delta într-o ladă de gunoi a tuturor. Noi avem o concepție falsă că natura este infinită, dar tot ce aruncăm în Dunăre ne afectează calitatea vieții. Avem posibilitatea de a fi activ și de a ne apăra această piesă unică de patrimoniu și sperăm ca cei mici să salveze ceea ce noi nu am reușit’, a declarat Liviu Mihaiu.

‘Dorim ca evenimentul de ecologizare a Deltei Dunării să sensibilizeze oamenii, turiștii care vizitează această zonă mirifică asupra necesității de a o proteja împotriva poluării astfel încât Delta să fie la fel și pentru generațiile viitoare’, a declarat, la rândul lui, secretarul de stat din MMAP, Iulian Jugan, potrivit unui comunicat de presă remis de minister.

Ziua Internațională a Dunării este marcată anual, pe data de 29 iunie, după ce în anul 1994, la Sofia, Bulgaria, s-a semnat Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a evidenția dorința acestora de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba de fenomene extreme, secetă sau inundații, fie că este vorba despre poluări accidentale. Astfel, pe malurile fluviului au loc festivaluri, întâlniri publice sau evenimente distractiv-educative.

Acțiunea a fost organizată cu sprijinul Coca-Cola HBC România.

În România, Ziua Dunării se organizează de 11 ani, mesajul evenimentului internațional din acest an fiind ‘Fiți activi pentru o Dunăre curată!’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata