ANAF nu mai emite somaţii pentru creanţe fiscale sub 10 lei

17

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu va mai emite somaţii pentru creanţele fiscale mai mici de 10 lei, acestea urmând să se scadă din evidenţele fiscale, conform unui comunicat al ANAF.

În data de 12 august a intrat în vigoare Ordinul preşedintelui ANAF nr 2289/2010 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea şi comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care înregistrează obligaţii fiscale restante sub o anumită limită.

Potrivit Ordinului menţionat, creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 10 lei, se scad din evidenţele fiscale în primele şapte zile ale anului următor, creanţele fiscale restante ale unui debitor reprezentând suma totală a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate de către acesta.

‘În urma analizei costurilor de trimitere a somaţiilor către datornici am constatat că în multe cazuri valoarea de recuperat era mai mică sau apropiată de valoarea de cost a procedurii de emitere şi transmitere a unei somaţii, de circa patru lei, aceste cheltuieli inutile fiind efectuate de câţiva ani încoace. Odată cu aplicarea dispoziţiilor acestui ordin vom realiza economii semnificative la bugetul instituţiei’, a declarat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF

În primul semestru al anului 2010, ANAF a emis 4.809.166 somaţii pentru creanţe ce însumează 14.186.100.000 lei. Numărul somaţiilor a crescut cu 26,4 la sută faţă de perioada similară a anului 2009, în timp ce valoarea totală a creanţelor corespunzătoare somaţiilor emise a scăzut cu 42,9 la sută.

În urma somaţiilor transmise în primul semestru al anului 2010 s-au încasat 3.804.300.000 lei, respectiv 26,8 la sută din totalul creanţelor supuse executării. Gradul de colectare a obligaţiilor restante a crescut comparativ cu anul 2009, când valoarea încasărilor reprezenta 21,3 la sută din totalul creanţelor supuse executării.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. În cadrul ANAF se organizează şi funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), direcţiile generale ale finanţelor publice (DGFP) judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata