ANM ar putea emite Cod Portocaliu de viscol pentru Olt, Teleorman, Argeş şi Dâmboviţa, în această noapte

2

Capitala și 24 de județe vor intra vineri, 6 februarie, de la ora 16,00 sub Cod Galben de ninsori viscolite, însă nu este exclus ca în prima parte a nopții de vineri spre sâmbătă să fie emise avertizări nowcasting Cod Portocaliu de vânt puternic și vizibilitate scăzută pentru județele Olt, Teleorman și sudul județelor Argeș și Dâmbovița, a declarat, vineri,  Mihai Tinu, meteorolog de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

„Începând din această după-amiază, vremea se va înrăutăți treptat din sud — estul teritoriului, unde va începe să ningă, iar pe parcursul nopții, ninsorile vor cuprinde și jumătatea de sud a țării, motiv pentru care va intra în vigoare, de la ora 16,00, un Cod Galben de ninsori viscolite în 24 de județe, inclusiv Capitala, valabil până mâine (sâmbătă n.r.) la ora 14,00. În plus, ninsorile din Oltenia și mai ales din zona de munte, respectiv în Munții Banatului și Carpații Meridionali și de curbură, vor fi mai însemnate cantitativ și ne așteptăm la un strat de zăpadă destul de consistent. Acestea se vor asocia cu intensificări ale vântului, cu rafale de 50-60 km la oră, iar în sudul Banatului, dar și în estul și vestul Olteniei de peste 70-80 km la oră”, a precizat Mihai Tinu.

Meteorologul ANM nu exclude emiterea unui Cod Portocaliu de vânt puternic, în cursul acestei nopți, pentru câteva ore, valabil în județele Olt, Teleorman și sudul județelor Argeș și Dâmbovița.

„Este adevărat că ninsorile vor fi mai consistente în prima parte a nopții în aceste regiuni din vestul Munteniei și estul Olteniei, iar viteza vântului va fi de 70 de km la oră și, de aceea, nu este exclus ca în prima parte a nopții, preț de câteva ore, în județele Olt, Teleorman poate chiar sudul județelor Argeș și Dâmbovița să fie emis un Cod Portocaliu nowcasting pentru rafale de peste 70 de km la oră, asociate cu vânt foarte puternic și, prin urmare, vizibilitatea să scadă sub 50 de metri. De acest Cod nu va fi vizată și Capitala. În București, deocamdată ne așteptăm la rafale de vânt de 50, poate de 60 km/oră, la începutul acestei seri, numai că aici ninsoarea abundentă și mai însemnată cantitativ, o așteptăm în a doua parte a nopții”, a precizat meteorologul de serviciu al ANM.

Potrivit sursei citate, temperaturile vor scădea la acest sfârșit de săptămână mai ales în regiunile extracarpatice, unde vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, cu temperaturi cuprinse între minus 4 și cel mult 3 grade Celsius, dar din noaptea de luni spre marți gerul își va face apariția mai ales în centrul și sudul României. Aici se vor putea înregistra temperaturi sub minus 10 grade Celsius și izolat chiar sub minus 15 grade Celsius.

„Temperaturile vor scădea la acest sfârșit de săptămână, mai ales în regiunile extracarpatice unde ajungem la o vreme mai rece decât în mod obișnuit, însemnând că atât sâmbătă cât și duminică vor maxime între minus 4 și cel mult 3 grade Celsius. Este adevărat că temperaturile încep să scadă și pe timpul nopții, dar nu sub pragul gerului, pentru că mai avem destul de multă nebulozitate pe timpul nopților și contăm pe temperaturi de minus 9 și minus un grad Celsius. Însă, la începutul săptămânii viitoare, mă refer la noaptea de luni spre marți și de marți spre miercuri, când cerul va fi mai degajat de nori, gerul își va face apariția, cel puțin în centrul și sudul României, unde vor fi temperaturi sub minus 10 grade Celsius și izolat chiar sub minus 15 grade Celsius. În București, sâmbătă și duminică, temperaturile vor fi în jur de zero grade și cel mult 1-2 grade Celsius. Vestea bună este că după primele ore la zilei de mâine (n.r. sâmbătă ) ninsoarea va slăbi în intensitate”, a menționat Mihai Tinu.

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, joi, o atenționare Cod galben de ninsori și viscol pentru București și 24 de județe din sudul și centrul țării, valabilă în intervalul 6 februarie, ora 16,00 — 7 februarie, ora 14,00. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata