ANPC a aplicat comercianţilor de produse solare amenzi totalizând peste 400.000 lei

14

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat, la nivel naţional, respectarea prevederilor legale în privinţa comercializării produselor cosmetice de protecţie solară şi autobronzante, aplicând 153 de amenzi contravenţionale în valoare de 416.300 lei, se arată într-un comunicat ANPC.

Au fost verificaţi 542 de operatori economici (trei producători, nouă importatori, 22 distribuitori şi 508 vânzători), la 273 dintre aceştia fiind găsite nereguli. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 153 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 416.300 lei.

Au mai fost aplicate 11 măsuri de retragere de la comercializare pentru produse în valoare de 945 de lei care aveau data minimă de valabilitate depăşită sau pentru care nu erau respectate condiţiile de depozitare. Totodată, au fost aplicate 167 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse în valoare de 79.561 lei, care prezentau deficienţe de informare.

În legătură cu produsele de protecţie solară, ANPC subliniază că formulări de genul ‘ecran solar total’ sau ‘protecţie 100 la sută’ nu sunt corecte, deoarece ‘niciun produs de protecţie solară nu poate asigura o protecţie totală împotriva radiaţiilor ultraviolete’.

Radiaţiile ultraviolete din spectrul solar (UVA) penetrează pielea în profunzime şi pot cauza îmbătrânirea prematură a pielii şi dereglarea sistemul imunitar, iar radiaţiile UVB pot provoca arsuri ale pielii. Ambele tipuri de radiaţii cresc riscul apariţiei cancerului de piele. Circa 80 la sută din radiaţiile ultraviolete traversează norii. Produsele cosmetice autobronzante nu protejează împotriva radiaţiilor UV.

Pentru a se proteja de radiaţiile UV, loţiunile şi cremele cu factor de protecţie solară (FPS) vor fi alese în funcţie de tipul de piele. Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare vor folosi, măcar în primele 4-5 zile de expunere solară, creme cu FPS 50 şi ulterior pot opta pentru un factor de 20 sau 30, în timp ce persoanele brunete pot alege încă de la început o cremă cu FPS 20 sau 30.

Pentru a obţine protecţia indicată de „factorul de protecţie solară”, sunt necesare aproximativ 36 grame (şase linguriţe pline) de cremă de soare pentru corpul unui adult.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata