Antonescu: Articolul care spune că preşedintele prezidează şedinţele CSM, eliminat din Constituţie

20

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat marţi că din noua Lege fundamentală a fost eliminat articolul care prevede că şeful statului prezidează şedinţele Consiliului Superior al Magistraturii.

„Articolul acela care spune că preşedintele ţării prezidează şedinţele CSM a fost eliminat. Dacă acest CSM este reprezentantul şi apărătorul independenţei justiţiei atunci el nu poate fi prezidat de cineva din afara sa, reprezentant al altei puteri sau reprezentant al sistemului politic în faţa justiţiei. Chestiunea privitoare la preşedinte şi la golirea funcţiei prezidenţiale de conţinut se dovedeşte neadevărată. Preşedintele păstrează toate puterile semnificative pe care le-a avut, sunt doar două lucruri clarificate, se spune foarte clar cum dă şi cui dă preşedintele după alegeri mandatul pentru a încerca să formeze Guvernul”, a spus Antonescu, la finalul şedinţei Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

El a adăugat că forma revizuită a Legii fundamentale stabileşte că preşedintele încredinţează mandatul pentru formarea Guvernului persoanei propuse de partidul sau alianţa politică situată pe locul întâi la alegeri, aceea primeşte mandatul şi se duce în Parlament unde îşi verifică o majoritate. În cazul în care el nu primeşte votul de învestitură depune mandatul şi procedura continuă.

„Alte clarificări făcute de noi se referă la reprezentarea la Consiliul European a ţării noastre. Atunci când sunt reuniuni care ţin de discutarea, de negocierea unor tratate internaţionale sau ale Uniunii Europene, când e vorba de politica externă a UE, de politica de securitate, România e reprezentată de preşedinte, când e vorba de celelalte chestiuni care ţin de obişnuitul guvernării, chestiuni financiare, economice, sociale, este reprezentată de primul-ministru”, a menţionat Antonescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata