Apartamente de un euro

8

Tot mai multe bănci şi-au făcut secţiuni speciale de executări silite pe site-urile proprii pentru a atrage cât mai mulţi doritori pentru locuinţele scoase la vânzare. Deşi nici pentru aceste imobile nu se înghesuie lumea, pentru unii fiind greu să asigure chiar şi taxa de participare, bancherii îşi completează listele bogate cu vile, apartamente, terenuri, automobile şi chiar centre comerciale, scrie Evenimentul.

Băncile vor scoate luna aceasta la vânzare sute de proprietăţi recuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătit ratele la credite. Spre exemplu, BRD pune la vânzare zece terenuri din comunele ieşene, un sediu administrativ de 384 mp şi alte construcţii, pentru majoritatea precizându-se că „vânzarea se poate face la cel mai mare preţ oferit”.

Practic, este vorba despre situaţia în care s-a ajuns la ultima etapă a executării silite, când preţul a fost scăzut în mod succesiv iar banca face eforturi să vândă cu orice preţ.

„La primul termen al licitaţiei, bunul se va vinde la valoarea de 100 la sută din preţul de evaluare. La al doilea termen, legea mă obligă să-l scot la vânzare la o valoare de 75 la sută din preţul de evaluare. Dacă se prezintă un singur solicitant, preţul nu poate scădea sub această valoare. Dacă sunt cel puţin doi participanţi, în mod normal se poate adjudeca la preţul maxim oferit. Dar legea nu precizează care este acesta”, ne-a explicat în urmă cu câteva luni Liviu Fenoghen, preşedintele Camerei Executorilor Bancari.

Practic, preţul ar putea ajunge chiar şi la 1 euro, limita fiind impusă de bancă. În Codul de Procedură Civilă nu este prevăzută o valoare minimă până la care preţul locuinţei poate coborî. În schemă pot interveni şi vânătorii de case, cu surse valoroase, care le permit accesul la informaţii importante privind termenele licitaţiilor.

De regulă, la cea de-a doua etapă participă câte doi licitatori, aparent în competiţie pentru achiziţionarea bunului, pentru ca apartamentele să poată fi obţinute la preţ de chilipir.

Dezavantajele executările silite

Preţul mult mai redus faţă de cele practicate pe piaţa imobiliară este de departe cel mai mare avantaj al licitaţiilor organizate de bănci. În acelaşi timp există şi dezavantajul imposibilităţii de a vizita imobilul în prealabil sau al situaţiilor în care foştii proprietari refuză să evacueze locuinţa. Ofertele de executări silite sunt şi ele greu de găsit, deşi teoretic ar trebui afişate la birourile executorilor judecătoreşti, la avizierele judecătoriilor şi publicate într-un ziar.

Site-uri cu oferte:

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata