Aproape 1.000 de firme au depus acte pentru şomaj tehnic, pentru circa 20.000 de persoane

86

Aproape 1.000 de firme din judeţul Arad au depus,  acte pentru intrarea în şomaj tehnic a aproximativ 20.000 de angajaţi, în special din domeniile automotive, textile sau hotelier şi servicii alimentare (HORECA).

Intre 1 şi 10 aprilie, au fost procesate dosarele depuse de 692 de agenţi economici, pentru peste 15.000 de angajaţi, spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteş.
„Mai avem în lucru solicitările depuse de încă 300 de firme, care vor fi prelucrate astăzi (vineri – n.r.) şi în weekend. De la 1 aprilie, lucrăm până seara târziu, uneori după ora 21,00 mai suntem la birouri, dar şi în weekend. Estimăm că luni dimineaţă vom avea prelucrate solicitările de şomaj tehnic pentru aproximativ 20.000 de angajaţi”, a precizat Henteş.

Şeful AJOFM Arad estimează că numărul solicitărilor de şomaj tehnic se va dubla în luna mai.

„Credem că în luna mai numărul persoanelor pentru care se vor depune dosare de şomaj tehnic va creşte considerabil, probabil se va dubla, având în vedere că în aprilie s-au depus dosare doar pentru sfârşitul lunii martie. Mulţi agenţi economici au considerat că nu are rost să depună acte pentru cele câteva zile lucrătoare din martie în care a fost starea de urgenţă, dar probabil aceştia se vor regăsi în statisticile următoarei luni”, a mai spus Marinel Henteş.

Pe lângă cele 20.000 de contracte suspendate, pentru care se solicită şomajul tehnic, au mai fost închise în jur de 12.000 de contracte de muncă, angajaţii respectiv fiind trimişi în şomaj clasic. Pentru 980 dintre aceştia, au fost deja procesate dosarele în vederea primirii indemnizaţiei de şomaj.

În total, de la 1 aprilie, în judeţul Arad au fost închise sau suspendate aproximativ 32.000 de contracte de muncă, majoritatea ale angajaţilor din fabrici de automotive, fabrici de textile, din IMM-uri, din industria HORECA, dar şi din cabinetele de stomatologie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata