Aproape 30.000 de carduri sunt furate sau pierdute, anual

31

Numărul cardurilor furate sau pierdute se ridică la aproape 30.000 de unităţi pe an, din totalul cardurilor emise la nivel naţional, de 12 milioane unităţi, a declarat joi (24 iunie 2010) preşedintele Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), Adrian Apolzan, la lansarea Liniei de Urgenţă Carduri (LUC).

‘Din totalul cardurilor emise în România, de 12 milioane unităţi, aproximativ 20.000 – 30.000 de carduri sunt pierdute sau furate anual. 10,2 milioane de carduri sunt de debit’, a afirmat Adrian Apolzan.
APERO şi TransFonD, operatorul Sistemului Electronic de Plăţi din România, au lansat Linia de Urgenţă Carduri, un serviciu pentru blocarea cardurilor furate sau pierdute emise în România, ce poate fi apelat din ţară şi din străinătate.

‘LUC este un serviciu naţional cu linie unică apelabilă. Funcţionează ca un punct de contact prin intermediul căruia sunt preluate apelurile deţinătorilor de carduri, urmând ca acestea să fie redirecţionate către serviciile de clienţi ale băncilor emitente’, a precizat preşedintele APERO.
Proiectul pilot al LUC a fost derulat, pentru o perioadă de nouă luni, pentru cinci emitenţi de carduri – BCR, BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost şi CEC Bank, care acoperă 70 la sută din piaţa cardurilor, potrivit şefului Departamentului Strategie şi Marketing al TransFonD, Răzvan Faier.

‘Negocierile continuă cu alte patru bănci, printre care ING, ceea ce ar însemna acoperirea a 80 la sută din piaţa cardurilor. Ţinta noastră este să depăşim 80 – 90 la sută din piaţa cardurilor, în următorii doi ani’, a precizat Răzvan Faier.

În cadrul proiectului pilot, prin intermediul LUC au fost preluate 600 – 700 apeluri pe lună. În 90 la sută din cazuri, apelurile au fost preluate în mai puţin de 20 de secunde, iar disponibilitatea sistemului a fost de 99,97 la sută. Serviciul poate prelua, simultan, 90 de apeluri.
Cardul se blochează imediat după anunţarea furtului sau pierderii acestuia. LUC poate fi apelat la numărul de telefon 021 CARDURI sau 021.2273874. Numărul poate fi apelat de pe linii telefonice fixe sau mobile, 24 de ore din 24.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News