Aproape 60% dintre români consideră că Ucraina este o ţară europeană care ar trebui să se integreze în UE

17

Aproape 60% dintre români consideră că Ucraina este o ţară europeană care ar trebui să se integreze în UE, arată un sondaj sondaj INSCOP.

12,4% dintre respondenţi cred că Ucraina nu este un stat european şi că ar trebui să rămână în afara Uniunii Europene, în vreme ce un procent semnificativ—28,4%—nu ştiu sau nu răspund pe acest subiect.

Circa 30% dintre români (29,2%) sunt de părere că o prelungire a conflictelor din Ucraina poate afecta ‘mult şi foarte mult’ securitatea României, 18,5% spun ‘nici mult nici puţin’, 37,9% ‘puţin şi foarte puţin’, iar 14,5% nu ştiu sau nu vor să răspundă.

Întrebaţi despre cum cred că influenţează protestele de la Kiev viitorul ipotetic parcurs european al Ucrainei, 31,5% dintre români consideră că ajută, pentru că demonstrează o direcţie proeuropeană a populaţiei, 22,4% consideră că nici nu va ajuta, nici nu va împiedica relaţia cu UE, în timp ce 20,9% consideră că mai degrabă dăunează pentru ca lasă impresia de instabilitate a Ucrainei, lucru nu foarte ofertant pentru europeni. Procentul celor care nu vor să răspundă la această întrebare este destul de ridicat—25,2%.

35,5% dintre români consideră că în cazul protestelor de la Kiev contestatarii regimului aveau dreptate şi doar 12,2% cred că dreptatea era de partea preşedintelui Ianukovici. 27,4% dintre respondenţi consideră că vina aparţine ambelor tabere. 24,8% nu ştiu sau nu vor să răspundă cu privire la vinovăţia unei dintre părţi

Procentul românilor care se declară foarte bine informaţi cu privire la situaţia din Ucraina este de doar 6,9%, iar 27,4% spun că sunt bine informaţi.

Puţin informaţi se declară 37,7% , în timp ce foarte puţin informaţi sunt 15,3%. Există şi un procent de 8% care se consideră ‘deloc informaţi’ în chestiune, în timp ce 4,8% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 27 februarie — 4 martie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata