ASF reduce unele taxe şi cote aplicate fondurilor de pensii şi asigurătorilor, de la 1 ianuarie

27

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reduce cu 50% unele taxe și cote aplicate fondurilor de pensii, iar pentru unele societăți de asigurare reducerea va fi de 20%, impactul financiar asupra bugetului instituției fiind de aproximativ 9 milioane de lei, potrivit unui comunicat al ASF remis joi.

‘Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis modificarea Regulamentului 16/2014 privind veniturile Autorității, în sensul reducerii unor taxe, tarife și cote aplicate societăților care activează pe piața asigurărilor și a pensiilor private. Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire și de dezvoltare a piețelor reglementate și supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entităților din aceste sectoare’, se menționează în comunicat.

Potrivit ASF, regulamentul modificat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe și cote pentru fondurile de pensii și scăderea cu 20% a unor cote și tarife pentru societățile de asigurări.

Astfel, Consiliul ASF a aprobat modificarea regulamentului privind veniturile ASF, respectiv diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III) și diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contribuțiilor brute încasate de fondurile de pensii facultative (pilon III).

De asemenea, a fost aprobată o diminuare de la 10% la 5% a taxei de funcționare aplicabilă depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat, precum și diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute încasate pentru RCA aferente contribuției la dezvoltarea și întreținerea bazei de date CEDAM și pentru exercitarea supravegherii și controlului activității de asigurări de răspundere civilă auto datorate de societățile de asigurare.

ASF a mai operat, de la 1 ianuarie 2015, o serie de reduceri ale taxelor, cotelor și tarifelor aplicate societăților de pe piața financiară non-bancară.

Potrivit reprezentanților ASF, cele mai importante dintre acestea au fost reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat — pilon II) cu 21% pentru cota din contribuții brute încasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat.

Printre reducerile aplicate de la 1 ianuarie 2015 au fost diminuarea cotelor aferente pieței de capital cu 10% pentru fondurile de investiții (OPC), dar și eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de încasare și a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vânzare, respectiv cumpărare/preluare.

‘De asemenea, în luna septembrie 2014, ASF a aprobat și reducerea cotei aplicate la valoarea tranzacțiilor derulate pe piețele reglementate de la 0,08% la 0,06%’, se mai spune în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata