Avocaţii români îşi pot exercita profesia în Portugalia

24

Avocaţii români îşi pot exercita profesia în Portugalia, de la sfârşitul lunii iunie, a anunţat un comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene.

Pe 12 mai a fost adoptată legea de completare a Statutului Ordinului Avocaţilor, aprobat prin Legea nr. 15/2005 şi modificat de Decretul Lege nr. 226/2008, care, la articolul 196, prevede recunoaşterea dreptului de exercitare a profesiei de avocat pentru persoanele ce deţin autorizaţie de a desfăşura activitatea profesională de avocat în statul membru de origine, inclusiv în România. Legea de completare a Statutului Ordinului Avocaţilor a fost publicată în Monitorul Oficial portughez pe 25 iunie.

Începând cu 1 ianuarie 2007, profesia de avocat poate fi exercitată de avocaţii romani, cu titlu ocazional sau permanent, în oricare din statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European.

Directiva nr. 77/249/CEE din 22 martie 1977, de facilitare a exercitării efective a libertăţii de a presta servicii de către avocaţi, şi Directiva nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998, de facilitare a exercitării cu caracter permanent a profesiei de avocat într-un stat membru, altul decât cel în care s-a obţinut calificarea, reglementează libera circulaţie a serviciilor prestate de avocaţi şi permite recunoaşterea reciprocă a profesiei de avocat în Uniunea Europeană.

Directiva 2006/100/CE, de adaptare a anumitor Directive din domeniul recunoaşterii libertăţii de circulaţie a persoanelor, adoptată în contextul aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, prevede obligativitatea statelor membre de a adopta acte normative interne care să permită recunoaşterea reciprocă a calificărilor dobândite în România sau Bulgaria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata