Avocatul Poporului sprijină demersul celor ce susţin că e abuz separarea copiilor de părinţi la spital

23

Avocatul Poporului îşi exprimă solidaritatea şi precizează că sprijină demersul părinţilor din Sibiu care susţin că separarea copiilor de părinţi la internarea în spital reprezintă un abuz.

Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor şi cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru o serie de puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse în petiţia părinţilor, se arată într-un comunicat transmis vineri de Avocatul Poporului.

În petiţia semnată, până la această dată, de peste 8.200 de cetăţeni se arată, între altele, că, după externare, copiii au ajuns acasă cu traume emoţionale pe care au reuşit să le depăşească cu greu.

Documentul semnalează practica multor medici şi asistente din clinicile medicale din România de a interzice prezenţa părintelui în timpul realizării asupra copiilor a unor proceduri medicale de rutină (ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forţa a copilului.

„Această procedură are efecte potenţial traumatizante asupra copilului şi asupra părintelui”, se afirmă în petiţie.

Studiile ştiinţifice, susţin petiţionarii, indică dezavantaje clare ale aplicării cu forţa a tratamentelor medicale asupra copiilor şi lipsa dovezilor pentru o mai bună desfăşurare a tratamentului medical.

„Există şi situaţii absurde, în care copiii de vârste foarte mici, de unu — trei ani, sunt internaţi singuri, fără părinţi, pe motiv că nu există spaţiu suficient, aşa cum este cazul Spitalului din Sibiu, iar copiii ajung să fie legaţi de pat pentru că nu există personal suficient ca să îi supravegheze”, se atrage atenţia în petiţie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata