Babicul de Buzău şi ciorba de babic

34

Babicul și ciorba de babic sunt cele mai „gustate” preparate ale grădinarilor din ”sârbăria” Buzăului, realizate manual din carne și ardei roșu.

„Babicul este un produs condimentat din carne de porc, carne de vită, boia de ardei și bulion din ardei roșu. Tot secretul babicului este să nimerești compoziția, să știi să-l frămânți și să-l afumi, ceea ce presupune 20-30 de ani de experiență”, a povestit tanti Georgeta Șerdin din cartierul Sârbărie.

Se toacă carnea, se pune sare după gust, boia de ardei iuți făcută în casă, apă și apoi se ia la frământat, iar în timpul acesta se pune bulionul de casă preparat numai din ardei.

Compoziția se frământă până se leagă, apoi se umple mațul manual, se scoate aerul rămas, se dă puțin la vânt și se pune la afumat.

Babicul se asortează cu o carafă de vin roșu de buturugă și țuică de prună, a explicat gospodina.

Georgeta Șerdin este specialistă și în ciorba de babic.

Se taie șunca de porc mărunt și se pune la fiert, iar babicul uscat se taie bucățele cât vârful degetului și se pune la fiert separat. Zeama de la șuncă și zeama de la babic se împreună într-o oală mare în care se amestecă zarzavat din grădină. Ciorba are gust picant și se înroșește atât de la babic, cât și de la bulionul de ardei roșu’, a mai spus gospodina din Sârbărie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata