Băsescu cere în continuare măsuri de reducere a cheltuielilor sociale

18

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri (1 septembrie 2010) că va cere în continuare Guvernului să ia măsuri de reducere a cheltuielilor sociale, în condiţiile în care în 2011 vor fi împrumutate 6 miliarde de euro pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi a cheltuielilor sociale.

„Veţi constata că deficitul anului viitor de 4,4% din PIB, ceea ce înseamnă circa şase miliarde, va trebui îndreptat numai către cheltuieli de funcţionare. Deci vom împrumuta – dacă anul acesta am împrumutat nouă miliarde – la anul vom împrumuta şase miliarde pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi a cheltuielilor sociale. Ceea ce mă face ca în continuare să cer Guvernului să ia măsuri de reducere a cheltuielilor sociale”, a spus Traian Băsescu, în discursul rostit la reuniunea anuală a diplomaţiei române.

El a menţionat că anul viitor deficitul fondului de pensii va fi de 3,2 miliarde de euro, bani care vor trebui împrumutaţi. Deficitul fondului de şomaj va fi 0,5% din PIB, în condiţiile în care datoriile statului către firme, reprezentând mai ales rambursări de TVA, depăşesc un miliard de euro. „Cert este însă că problema de fond este în bugetul de stat. Nu vreau să vă aduc într-o zonă politică, dar realitatea trebuie ştiută.

În anii 2007 şi 2008 a existat veselia creşterii salariilor şi a pensiilor. Vă spun dvs acest lucru, pentru că atunci când s-au mărit salariile corpului diplomatic, eu am atenţionat că nu sunt resurse. Am atenţionat asupra acestui lucru şi când s-au dublat peste noapte pensiile. Acum avem nişte deficite uriaşe atât în zona cheltuielilor cu salariile – deficite în sensul că trebuie să împrumutăm bani să plătim salariile. Şi avem un deficit uriaş al fondului de pensii”, a afirmat Traian Băsescu.

El a menţionat că în trimestrul al doilea, când TVA era la nivelul de 19%, a existat o creştere de 0,3%. „Este clar că vom intra pe creştere economică în mod cert începând de anul viitor, dar e de văzut dacă se va menţine trendul de creştere al trimestrului 2 şi în trimestrele 3 şi 4, având în vedere creşterea TVA. Dacă nu se introducea creşterea TVA, cu certitudine şi trimestrele trei şi patru ar fi înregistrat creştere. Aşa, există o incertitudine”, a explicat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, în domeniul Agriculturii, în primele 6 luni, s-a înregistrat o creştere de 0,7% faţă de anul trecut, dar construcţiile sunt la un nivel de – 8,5% faţă de 2009.
„Situaţia economică este afectată de criza economică mondială. România a fost afectată mai mult decât am estimat, eu, specialiştii şi chiar FMI, în faza iniţială. Dar este îmbucurător că în ultimele luni producţia industrială creşte, exportul creşte, avem o creştere de 5,9% în trimestrul doi faţă de trimestrul doi al anului trecut”, a completat preşedintele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata