Băsescu: Nu am încălcat Constituţia, preşedintele are dreptul la opţiuni politice

25

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, 6 mai, referindu-se la sesizarea pe care Guvernul intenționează să o facă la Curtea Constituțională, că nu a încălcat Legea fundamentală și că șeful statului are dreptul la opțiuni politice.

„Președintele are dreptul la opțiuni politice, are dreptul să se implice în dezbateri politice, are dreptul să fie susținut de un partid și, la rându-i, să rămână apropiat unui partid sau mai multor partide. În avizul numărul 1 al Curții Constituționale explică foarte clar că președintele, nu citez dar (…) dau sensul, nu vine de undeva din nori și devine președinte, ci este susținut de un partid, ca atare rămâne în relație cu acel partid sau și cu alte partide pentru a-și susține programul”, a spus Băsescu, pentru Gândul.

El a arătat că partenerul său politic este Partidul Mișcarea Populară.

„Deocamdată, singurul partid care afirmă că va susține continuarea programului de reformare a statului român pe care l-am inițiat și cu care am câștigat alegerile din 2009 este Partidul Mișcarea Populară, deci acesta este partenerul meu politic acum”, a susținut Traian Băsescu.

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională, cel mai probabil marți, cu privire la dreptul președintelui de a face campanie electorală, a anunțat luni la Palatul Victoria premierul Victor Ponta.

„Ținând cont de situația din țară, am luat decizia alături alți miniștri care au responsabilități în domeniu de a suspenda participarea noastră la acțiuni cu caracter electoral. Evident, campania electorală continuă, așa cum e prevăzută de lege, însă, datoria noastră a fost, în primul și în primul rând, de a interveni acolo unde avem obligația și atribuții ca membri ai Guvernului. Vreau însă să fac un apel și către alte persoane care ocupă funcții publice și în mod direct către președintele României de a înceta participarea sa la campania electorală”, a declarat premierul.

Premierul Victor Ponta a anunțat marți că Executivul va folosi în sesizarea către CCR privind implicarea președintelui în campania electorală și o frază rostită de Emil Boc în 2004 când reclama implicarea fostului șef al statului Ion Iliescu în favoarea PSD. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News