Băsescu: Până în 2015 Uniunea Africană s-a angajat să constituie o forţă de prevenire şi gestionare a crizelor

15

Uniunea Africană s-a angajat să constituie până în 2015 o forţă de prevenire şi gestionare a crizelor, constituită din trupe ale unor state stabile care se pot implica într-o situaţie precum cele din Mali sau Republica Centrafricană, a declarat joi, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu.

„Mi s-a părut că apelul statelor africane a fost în primul rând pentru un parteneriat decât pentru un sprijin, un parteneriat între doi parteneri egali. Este importantă această paradigmă a relaţiilor Uniunea Africană-Uniunea Europeană”, a declarat Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă de după summitul UE-Africa.

Șeful statului a precizat că unul dintre cele trei documente aprobate cu acest prilej a fost un plan de acţiune 2014-2017 în cinci zone, pentru realizarea căruia Uniunea Africană (UA) şi UE ar urma să coopereze. „Toate aceste cinci segmente ale planului de acţiune au o finanţare anunţată de 28 de miliarde de euro”, a precizat Băsescu.

Primul dintre cele cinci segmente din planul de acţiune este cel de „pace şi securitate”, care vizează dialogul politic, respectiv „consultare continuă pe problemele pe care le Africa, dar şi UE” şi „constituirea arhitecturii africane de pace şi securitate”.

„Spre exemplu, aţi văzut cazul Mali — a trebuit să trimită Europa forţe în Mali; Republica Centrafricană — din nou Europa cu militari, cu armată. Sigur există şi contribuţii ale ţărilor africane, dar miezul, nucleul, îl constituie trupe din UE. Ceea ce se stabileşte prin planul de acţiune este ca până în 2015 UA să constituie o forţă africană de prevenire şi gestionare a crizelor, deci să-şi creeze această forţă în interiorul Africii, şi nu mereu militari din Europa către Africa pentru stingerea conflictelor sau a dezordinii din Africa. Africanii pentru africani, adică forţe ale unor state stabile se pot implica într-o situaţie precum a fost cea din Mali, cum e cea din Republica Centrafricană sau din multe alte părţi”, a declarat Băsescu.

El a adăugat că totuşi va trebui să existe o coordonare între UA şi UE. „Adică structura de forţă africană coordonată cu UE, care poate ranforsa la un moment dat această forţă de interpunere sau de intervenţie sau de restabilire a ordinii, şi europenii nu spun nu mai venim din 2015, dar veniţi voi primii sau fiţi primii responsabili de situaţia de la voi”, a explicat preşedintele român.

Un alt subiect în care va exista un parteneriat este combaterea pirateriei. „(….) Nu numai cum am trimis noi fregata în Cornul Africii. Au trimis britanicii, au trimis francezii, au trimis americanii. Poate că era bine să fie şi o unitate navală africană sau două sau trei, pentru rezolvarea problemelor pe care chiar Africa le are. De asemenea, ne angajăm ferm într-un parteneriat cu Uniunea Africană pe problematica de terorism, de trafic de fiinţe umane, de trafic de droguri, de trafic de armament. Sigur că toate aceste acţiuni sunt definite ca acţiuni prioritare în planul de acţiune şi ele vor trebui puse acum în aplicare de funcţionari, de serviciile UE şi ale Uniunii Africane într-un document de acţiune. Ele trebuie să devină în mod real un plan de acţiune, cu elemente de planificare chiar militară”, a mai spus Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata