Băsescu: Preşedintele României e comandantul forţelor armate; scrie în Constituţie, dragă Ponta

24

Președintele Traian Băsescu i-a transmis, marți, 6 mai, premierului Victor Ponta că, potrivit Constituției, șeful statului este comandantul forțelor armate.

„Constituția României spune așa: Președintele României este comandantul forțelor armate — ce o fi căutat el la armată? — și îndeplinește funcția de președinte al CSAT. Scrie în Constituție, dragă Ponta! Nu aveai ce căuta la Armată să stabilești strategii pentru Ucraina. (…) Aș vrea să înțeleagă și Victor Viorel unde începe armata. Armata nu începe în biroul ministrului Apărării. Armata începe cu șeful Statului Major al Armatei, cu șefii de arme și așa mai departe. Deci, dacă vrei să afli ceva despre Ucraina, vii la președinte și ai o discuție cu președintele și nu târăști CSAT într-o dezbatere publică inutilă”, a declarat Băsescu la Palatul Cotroceni.

Acesta a arătat că, tot potrivit Constituției, președintele, și nu prim-ministrul, este cel care poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau totală a forțelor armatei.

El a subliniat că premierul Victor Ponta nu are nicio atribuțiune pentru situații de securitate națională și că acesta ar trebui să se ocupe de lucruri precum crearea de locuri de muncă, de absorbția fondurilor europene, construirea de autostrăzi.

„Constituția ne-a împărțit responsabilitățile, iar eu mi le fac de la înălțimea experienței de zece ani ca președinte al României. Știu foarte bine ce am de făcut. Românii pot fi liniștiți din punct de vedere al securității naționale, dar premierul nu are dreptul să creeze confuzie. Pentru că face ce face legat de siguranța națională este un alt motiv pentru care acest om nu are cum să fie președintele României. Aceasta este (…) o declarație avertisment la adresa premierului și, în același timp, o invitație să-și facă treaba lui, că eu mi-o fac pe a mea”, a adăugat șeful statului.

Traian Băsescu a precizat că are toate informațiile necesare despre situația din Ucraina și a asigurat că nu este niciun risc ca România să fie atacată.

„Prim-ministrul are cu totul alte atribuțiuni, iar ce face Victor Ponta, încercând să aducă în bălăcăreala politica, în mocirla în care a coborât dezbaterea publică, Armata și siguranța națională, este inadmisibil și îl descalifică nu pentru funcția de președinte al României, pentru orice funcție în acest stat”, a susținut președintele Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News